Støt os
Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen
”Tro kan flytte bjerge” er et kendt ordsprog, som stammer fra Matthæusevangeliet. I følge Den Danske Ordbog betyder det, at ”hvis man har en stærk tro på noget, kan man opnå eller udrette fantastiske ting”. Det er videnskabelig bevist, at man kan ændre sine tankemønstre, men hvordan gør man?
Sygdom og sundhed håndteres forskelligt ud fra kulturelle traditioner, samfundsmæssige værdier, videnskabelige og teknologiske muligheder mm., men også fra person til person ud fra de erfaringer, vi har. De, der lever med kronisk sygdom, har ofte mange års erfaring med mestring og håndtering af sygdommen - nogle mere hensigtsmæssige end andre.
Ser vi på mental sundhed, er det en tilstand af trivsel, hvor man skaber balance i sin hverdag, håndterer dagligdagens udfordringer bedst muligt, udfolder sine evner samt forsøger at undgå bekymringer, belastende situationer og stress.
Krop og sind er en samlet enhed, så når man har psoriasis i hud og led sidder sygdommen ikke blot i kroppen, men også i sindet. Hvis vi arbejder med sindet - vores tanker-, ændrer vi også måden, hvorpå kroppen fungerer. Studier viser, at hvis vi forventer smertelindrende behandling, tænker vi anderledes.
Flere undersøgelser viser, at kroniske smerter har indflydelse på livskvaliteten og kan forhindre et menneske i at kunne overkomme selv de meningsfulde aktiviteter. Ergoterapeutisk litteratur beskriver meningsfulde aktiviteter som det, der er med til at skabe mening i vores tilværelse og tilfredsstillelse i forhold til vores ønsker, forestillinger og behov. Det øger dermed livskvaliteten. Ifølge en amerikansk professor i ergoterapi kan deltagelse i meningsfulde aktiviteter stimulere fysiologiske mekanismer i kroppen, som associeres med reduktion af smerte - du kan dermed lindre dine smerter, hvis du gør det, der virkelig betyder noget for dig og gør dig glad.
Selv i svære tider, er det altafgørende at lade de positive tanker fylde mest. Det er videnskabeligt bevist, at vi kan ændre vores tankemønstre. Blot man tror, man får en smerte stillende behandling, vil hjernen sætte gang i et system, der undertrykker smerten. Det virker altså gennem forventning. Positive tanker kan dermed gøre hverdagens udfordringer nemmere at overkomme. Hvorimod tanker som ”jeg kan ikke” og ”jeg har det skidt”, gør det sværere.
”Du kan dermed lindre dine smerter, hvis du gør noget det,
virkelig betyder noget for dig og gør dig glad”
Aktivitet og deltagelse er nøgleord i ergoterapi, og en ergoterapeut bruger aktivitet til at hjælpe dig til at blive aktiv i dit eget liv. Meningsfulde aktiviteter udvikler dig og giver selvtillid og livsglæde.
Målet er at skabe mere livskvalitet og dermed en bedre hverdag.
Vidste du, at du kan snyde hjernen ved at smile kunstigt, så du reelt set bliver i bedre humør? Forskning viser, at når du smiler eller griner, udløser hjernen endorfiner, som er kroppens naturlige Lykkehormon. Endorfiner er en gruppe af signalstoffer eller hormoner bestående af proteiner, som bl.a. gør dig glad og reducerer oplevelsen af smerte. Stræk mundvigene op mod ørene, som hvis du skulle vise dit allerbedste smil. Prøv også at sætte bare fem minutter af hver dag til at notere de ting, som du er taknemmelig for. Dette vil få hjernen til at udløse endorfiner og dermed reducere stress og triste tanker.
Mindfulness og meditation er meget anvendt til afspænding og mod stress. Mindfulness er en metode til bevidst at arbejde med accept af svære ting fx smerte i kroppen. Den dybe tilstand af afspænding er desuden med til at mindske smerter. Centralt i mindfulness er åndedrættet og at have fuld fokus og opmærksomhed på nuet. - Kort sagt at være fuldt til stede. Undersøgelser viser, at mindfulness påvirker de områder af hjernen, som regulerer vores følelser og medfører, at vi tænker mere nøgternt og klart uden at følelserne løber af med os.
Meditationerne er en central del af mindfulness-teknikken. Når tanker og bekymringer trænger sig på, kan man anerkende dem, men lade dem passere, og vende tilbage til at fokus på vejrtrækningen. Meditation giver en indre fred, mere energi og overskud samt medfører øget velvære og livsglæde. Derudover styrkes hjerte og lunger, blodtrykket sænkes og pulsen falder, immunforsvaret forbedres, koncentrationsevnen øges, og du bliver mindre stresset.
De nyeste undersøgelser viser, at meditation allerede i løbet af fem dage kan øge vores opmærksomhed og dæmpe stressrelaterede symptomer. Mindfulness og/eller meditation kan desuden påvirke vores søvn positivt.
Der findes mange apps til mindfulness og meditation med gratis auditive meditationsprogrammer af forskellig varighed, som guider til en dyb tilstand af mental og fysisk afslapning.
Brug naturen
Husk, at både din krop og dit sind har brug for at restituere.
Nyere forskning fra University of Michigan viser, at 20-30 minutter i naturen sænker niveauet af stresshormonet kortisol. I New Zealand får folk med depressionslignende tilstande udskrevet en ”grøn recept”, som består i vandreture ad naturskønne ruter. Først herefter vurderes det, om de stadig har behov for behandling.
Der er forsket meget i, hvordan gruppedannelser kan øge motivationen og følelsen af støtte. At indgå i en gruppe skaber fællesskab og frirum, hvor man frit kan tale om sygdom og dele erfaringer. Du kan undersøge, om der er kurser på fx aftenskole eller selv starte din egen gruppe med nogle venner/bekendte. Aftal, hvornår og hvor ofte I skal mødes, og aftal, at I går i naturen noget af tiden, mediterer eller lignende.
Det vigtigste er at være åben og motiveret i forsøget på at ændre dine tankemønstre.
Kilder: www.sundhed.dk, www.sst.dk, www.videnskab.dk Bog: ”Kan tro flytte bjerge?” af Niels Christian Hvidt og Christoffer Johansen (red.) Videnskabelig artikel: The Powerful Placebo Effect: Fact or Fiction? af Gunver S. Kienle Helmut Kiene i Journal of Clinical Epidemiology Vol. 50, No. 12, pp. 1311 1318, 1997.
Artiklen er skrevet af Kirstine Rosenfeldt, cand.scient. i idræt og sundhed, ergoterapeut og kostvejleder, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 3-2021.
Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen