kampagne psoriasisgigt

Psoriasisgigt

Forskningen viser, at op mod fire ud af ti (42%) med hudsygdommen psoriasis også får psoriasisgigt.

Psoriasisgigt er en betændelsestilstand, der kan sætte sig i et hvilket som helst led på kroppen. Betændelsen får leddet til at hæve op, blive stift og smertefuldt. Ved psoriasisgigt sætter betændelsen sig ofte i og langs senerne i for eksempel fingeren og gør hele fingeren tyk. 

Hvad er symptomerne?

De typiske symptomer på psoriasisgigt er ømme, røde og opsvulmede led, begrænset bevægelighed, stivhed i leddene om morgenen og aftenen, forandring i neglene. For mennesker med psoriasis kan øjenbetændelse med røde og smertefulde øjne også have en sammenhæng med psoriasisgigt.

test psoriasisgigt

Forandring i neglene

Negleforandringer kan være et symptom på psoriasisgigt. Forandringerne kan komme til udtryk som "fingerbøl-prikker" eller "striber" på neglen. En hvidlig eller gullig misfarvning, fortykkelse og løsning af neglen kan også være symptomer på psoriasisgigt. Negleforandringer ses på både tå- og fingernegle, og alle negle behøver ikke være angrebet før, der kan være tale om psoriasisgigt.

Smertefulde og røde øjne

Det er en god ide at være opmærksom på tilbagevendende smertefulde og røde øjne, da det kan hænge sammen med psoriasisgigt**.

Stivhed i ryg

Følelsen af at være stiv i ryggen og besvær ved at bevæge ryggen kan være et tegn på psoriasisgigt. Ca. 10 % oplever, at gigten rammer rygsøjlen, derfor kan stivhed i ryggen være et tegn på psoriasisgigt. Denne form for psoriasisgigt kan også ramme hofter, knæ og kæbeled.

Stivhed i leddene

Stivhed og smerter i leddene morgen og aften kan være et tegn på psoriasisgigt. Syv ud af ti oplever, at gigten rammer et enkelt eller få led i kroppen. Oftest er det fingrenes led, der bliver ramt. Stivheden og smerter i leddene vil også kunne opleves som svaghed og give nedsat bevægelighed.

Hævede og røde led

Udover stivhed i leddene er hævede og røde led også et typisk tegn på psoriasisgigt. Betændelsen i leddene betyder, at leddene bliver røde og hæver op, hvilket også kan give de karakteristiske stive og ømme led. I fingrene kan gigten sætte sig langs fingerens sener, så fingeren svulmer op. Dette kaldes en "pølsefinger". Pølsefingeren er et af de tydeligste tegn på psoriasisgigt. 

 

Ved at trykke på play accepterer du cookies og sporing fra den eksterne videoudbyder.

Hvem bliver ramt af psoriasisgigt?

Psoriasisgigten debuterer typisk hos unge voksne mellem 30 og 50 år, men kan starte i alle livsaldre. Psoriasisgigt forekommer lige ofte hos mænd og kvinder. Ligesom med psoriasis er psoriasisgigten arveligt betinget, og dens udbrud hænger ofte sammen med immunforsvarets ve og vel. Sygdommen opstår typisk, når kroppen overbelastes enten fysisk eller psykisk.

 

Ved at trykke på play accepterer du cookies og sporing fra den eksterne videoudbyder.

 

Psoriasisgigt opstår oftest i 30-50 års alderen

Hvor rammer psoriasisgigt? 

Psoriasisgigt rammer oftest fingre og tæer, men kan også forekomme i håndled, akillessenen (anklen), ryg, knæ, bækken og hofte, samt albue, skuldre og hals. Gigten rammer ofte led, der tidligere har været udsat for en skade.

 

hvor rammer psoriasisgigt

 

Pso-Mentor-2

Tiden har overhalet PsoMentor appen, og vi anbefaler derfor PRO Psoriasis skemaet.

 

Denne kampagne er støttet økonomisk af AbbVie. 

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.