Psoriasis nærbillede

Diagnose

Psoriasis diagnosticeres ved din alment praktiserende læge eller ved henvisning til en hudlæge (dermatolog). 

Har du symptomer fra huden, der ikke forsvinder med almindelig pleje, ikke går over inden for en overskuelig periode og eventuelt tilbagevendende gener? Lyder nogle af symptomerne på psoriasis beskrevet her bekendte?

Psoriasis på ben og albue

Her kan du læse alt, hvad du bør vide om symptomer, diagnose og behandling ift. psoriasis, men også lidt om sygdomsmekanismer, arvelighed, triggers, psoriasistyper og sværhedsgrader.

Så er det altid en god idé at få det tjekket hos din læge. Det er slet ikke sikkert, det er psoriasis eller kronisk. Men jo tidligere du kan få afklaring, jo hurtigere kan du komme videre - og hvis nødvendigt finde en behandling, der kan mindske generne.

Huden gennemgås ved en klinisk undersøgelse

En læge kan normalt stille diagnosen blot ved at undersøge huden. Lægen foretager en klinisk undersøgelse, går hudoverfladen igennem og kigger efter nogle af de karakteristiske tegn på psoriasis med velafgrænsede, røde, fortykkede, skællende elementer. Hvis ikke hududslættet passer på de karakteristiske tegn, kan der tages en vævsprøve.

Lægen kan også prøve sig frem ved at ordinere en behandling mod psoriasis for at se, om den har god effekt på symptomerne.

Når diagnosen er stillet, vil lægen ordinere en behandling med udgangspunkt i sværhedsgraden af din psoriasis. Denne vurderes blandt andet ud fra udslættets størrelse/udbredelse samt placering på kroppen, rødme og hævelse. 

Hudsygdomme fejldiagnosticeres ofte

For nogle kan det tage tid, før den rette diagnose findes. Mange hudlidelser minder nemlig symptomatisk om hinanden. Op imod 50 procent bliver fejldiagnosticeret, når de henvender sig til deres læge med en hudsygdom. En del med psoriasis fejldiagnosticeres fx med ringorm, eksem eller svamp. 

Det er derfor vigtigt at være vedholdende, så den rette diagnose stilles, og behandling kan iværksættes. Har behandlingen ikke effekt, så gør opmærksom på det og spørg til andre muligheder. 

Bed eventuelt om en henvisning til en hudlæge (dermatolog), hvis du ikke føler, du kommer videre hos den alment praktiserende læge. 

Hvad skal jeg spørge lægen om?

Det er en god idé at forberede dig på konsultationen, både første gang og efterfølgende. Medbring eventuelt en blok, hvor du har nedskrevet dine spørgsmål eller overvejelser på forhånd. Måske du har lagt mærke til noget, der kan hjælpe lægen med vurderingen. Find gode råd til konsultationen her. 

Derudover er det en god idé selv at være opmærksom på sammenhængen mellem psoriasis og følgesygdomme og gøre lægen opmærksom på, hvis du oplever symptomer på andre sygdomme.

Følgesygdomme - hjertekar

Mennesker med psoriasis i hud og led har øget risiko for at blive ramt af en række andre sygdomme i kølvandet.  

Jo bedre du kender dine muligheder og rettigheder, jo bedre rustet er du til at få et godt samarbejde med lægen og en effektiv behandling.

På siderne her får du et samlet overblik med den vigtigste viden og de bedste råd til det gode behandlingsforløb 

Behandlingsforløb

Det behøver ikke være svært at få overblik over det vigtigste, du som psoriasispatient skal vide for at blive klædt på til et godt behandlingsforløb.

Gør opmærksom på, hvordan psoriasis påvirker dit liv

Behandling er vigtig - men behandling er ikke alt. Psoriasis kan påvirke livet på mange måder, og mange forhold har betydning for, hvordan du håndterer og lever godt med sygdommen. 

Hvis din psoriasis påvirker din mentale sundhed og/eller livskvalitet, så husk at nævne det for lægen. Har pletterne fx påvirket din lyst til at møde andre mennesker, dit arbejde, hverdag eller fritidsliv, motion, hobbyer etc.? Så gør opmærksom på det. 

Fik du ikke svar på alle dine spørgsmål hos lægen? 

Medlemmer af Psoriasisforeningen kan få personlig vejledning via Psoriasisforeningens rådgivningslinje, hvor vi har en dermatologisk sygeplejerske tilknyttet. Vi har også en motion- og kostvejleder (herunder uddannet ergoterapeut) tilknyttet, der bl.a. har specialiseret sig i optimal livsstil og kost, når man har psoriasis. 

Rådgivning

Kontakt vores rådgivning, når det passer dig! Som medlem af Psoriasisforeningen er det muligt, at du kan ringe eller skrive, når behovet for rådgivning opstår. Tøv endelig ikke med at kontakte dem!

Holde i hånd

Få indflydelse, eksklusive tilbud og rabatter og støt forskningen

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.