Symptomer
Her kan du læse alt, hvad du bør vide om symptomer, diagnose og behandling ift. psoriasis, men også lidt om sygdomsmekanismer, arvelighed, triggers, psoriasistyper og sværhedsgrader.
Hvad er symptomerne?
Psoriasis kendes på de karakteristiske røde, fortykkede, hævede, skællende afgrænsede udbrud af pletter på større eller mindre dele af kroppen. Man kan opleve kløe, svie, tør og sprækket hud, sår og smerter. Pletterne kan have forskellig form afhængig af placering og psoriasistype.
Psoriasis rammer typisk albuer, knæ, negle, ansigt, hårbund, baller og håndflader. Ofte er områder med tynd eller sårbar hud særlig udsat, ligesom en skade på huden kan udløse udbrud, det kaldes Köbner-effekten.
Men man kan få psoriasis alle steder på kroppen. Nogle får bare en lille rød plet på armen, mens andre får voldsomme udbrud, der dækker store dele af kroppen og kræver intensiv behandling - måske endda hospitalsophold.
Har jeg mild, moderat eller svær psoriasis?
Psoriasis kan ramme på mange forskellige måder, ligesom det kan være forskelligt, hvad der udløser psoriasis og hvilke typer behandling, der virker godt for den enkelte. Det er også vidt forskelligt, hvor hårdt man rammes og varierer både fra person til person, men også for den enkelte livet igennem.
Ud over psoriasistyper kategoriseres psoriasis klinisk i tre sværhedsgrader: mild, moderat og svær. Det estimeres, at 70 procent rammes i mild grad, mens 20 procent tegner de moderate tilfælde og svær de sidste 10.
Tag til lægen - hellere tidligt end sent
Det nytter ikke noget at ignorere dine symptomer. Psoriasis er en kronisk sygdom. Symptomerne kan blusse op og ned igen, men det går ikke som sådan i sig selv. Jo hurtigere du kommer til lægen, jo hurtigere kan du finde en behandling, der passer til dig og dit liv og gør det muligt at leve normalt med en kronisk diagnose.
Måske frygter du at få diagnosen, men du får det uanset bedre af at få afklaring. Måske er du heldig, at det ikke er psoriasis, men hvis det er, så kan det behandles. Hvis det viser sig at være psoriasis, kan du få svar på dine spørgsmål og bekymringer og finde ud af, hvordan du får et liv, som ikke er hæmmet af din psoriasis.
Der er flere fordele ved at komme i behandling. Ubehandlet kan psoriasis påvirke din sundhed og livskvalitet. Det er vigtigt at få inflammationen under kontrol bl.a. for at forebygge følgesygdomme.
Hvornår bør man gå til lægen?
Mange hudproblemer eller -lidelser opleves sjældent akutte på samme måde som andre symptomer på sygdom, selvom de også kan være alvorlige eller have stor betydning for vores sundhed både fysisk og mentalt.
Derfor går mange længe med gener fra huden, før de får bestilt et tjek hos lægen. Men det er der ingen grund til.
Der er ingen faste regler for, hvornår man bør gå til lægen. Men har du symptomer fra huden, der ikke forsvinder med almindelig pleje, ikke går over inden for en overskuelig periode, og eventuelt tilbagevendende gener? Eller lyder nogle af symptomerne på psoriasis beskrevet her bekendte?
Så er det altid en god idé at få det tjekket.
Mild psoriasis opleves ikke nødvendigvis sådan
Flertallet med psoriasis kategoriseres klinisk som mild grad. Spørger man psoriasispatienterne selv, vil betydeligt flere dog opfatte sig selv som moderat til svært ramt, viser undersøgelser. Derfor er det vigtigt at have øje for andet og mere end selve hudsymptomerne og i stedet komme rundt omkring hele sygdomsbilledet, og hvordan det påvirker den enkelte.
Selv mild psoriasis kan være indgribende for livskvaliteten. - Det handler både om den enkeltes livssituation, sociale netværk og ressourcer, mentale sundhed, hverdags- og arbejdsliv og valg af behandling mv.
En enkelt plet på armen kan være en katastrofe for en teenager, og for den voksne kan daglig indsmøring med fedtede cremer være en pine. Et mindre udbrud er til stor gene for de fleste, hvis de sidder i ansigtet eller på intime steder.
Psoriasisforeningen møder både mennesker med psoriasis på store dele af kroppen, som ikke lader sig begrænse, og mennesker med få pletter, der føler sig særdeles hæmmet. Ingen af delene er forkert eller unormalt. Det vigtigste er at finde ud af, hvad der har betydning for, at du kan trives bedst muligt med din psoriasis.
Hvad kan udløse eller forværre psoriasis?
Psoriasisudbrud hænger i høj grad sammen med immunforsvarets funktion, som igen påvirkes af, hvad kroppen udsættes for. Pletterne opstår typisk som følge af en form for overbelastning.
Det kan være fysisk som fx hårdt slid af huden, infektioner, alkohol eller særlige typer medicin, men også psykisk overbelastning som følge af stress, skilsmisse, dødsfald osv. Klima/vejrforhold og årstider kan også spille en rolle i, hvordan sygdommen opleves eller udvikler sig.