vaccine

Ny bølge på vej: God ide at blive revaccineret, når du kan

Sundhedsstyrelsen forventer en ny bølge af COVID-19 til vinter. Derfor igangsættes en ny vaccinationsplan til efteråret 2022 målrettet borgere + 50 (samt udvalgte risikogrupper uden for aldersgruppen). Danmark står et godt sted. Den vigtigste risikofaktor at være opmærksom på er alder, særligt fra 60 år.

Først på sommeren har en ny coronavariant, BA.5, spredt sig hurtigt. Onsdag den 22. juni afholdt myndighederne efter lang tids pause corona-pressemøde for at give en status og orientere om strategien for håndtering af COVID-19 frem til forår 2023

Danmark står et godt sted, men smitten er steget tidligere end forventet. Derfor præsenterede myndighederne strategien for håndtering af COVID-19 for den kommende periode sammen med en ny plan for revaccination af 2.5 millioner danskere til efteråret. 

Disse grupper tilbydes vaccination efterår 2022

Jf. seneste orientering fra myndighederne den 2. september, tilbydes følgende grupper COVID-vaccination i efteråret med opstart fra 1. oktober (medio september for plejehjemsboere og de ældste borgere fra 85 år): 

  • Alle på 50 år og derover
  • Personer under 50 år i øget risiko for et alvorligt forløb
  • Personale i sundheds- og plejesektoren samt dele af socialområdet med tæt kontakt til patienter i øget risiko
  • Pårørende til personer i særlig øget risiko
  • Gravide

Alle i målgruppen +50 vil modtage invitation til vaccination via e-boks, og den forventes udsendt senest 1. oktober. Har man ikke e-boks, vil man modtage invitationen som brev med posten. De øvrige grupper kan fra 1. oktober enten:

  • Gå ind på vacciner.dk, hvor du udfylder et spørgeskema om dit helbred og arbejde, der guider dig til, hvilke vacciner du er i målgruppen for. Derefter udfylder du en tro-og loveerklæring, og så kan du bestille tid til vaccination.
  • Tale med din læge, som kan oprette et vaccinationsforløb på vacciner.dk til dig med de vacciner, du tilbydes. Herefter kan du selv bestille tid. I nogle tilfælde vil lægen kunne vaccinere dig med det samme.
  • Undersøge, om din arbejdsplads tilbyder vaccination, fordi du arbejder sundheds- eller plejepersonale eller inden for udvalgte dele af socialområdet.


Udover COVID-vaccination tilbydes udvalgte grupper fra oktober samtidig vaccination mod influenza og pneumokok (en gruppe bakterier, der kan give alvorlig sygdom eksempelvis lungebetændelse). Det drejer sig om følgende grupper: 

Influenza

  • Alle på 65 år og derover
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Børn på 2-6 år
  • Personer med visse kroniske sygdomme
  • Sundheds- og plejepersonale

Pneumokok (tilbydes hvert 6. år) 

  • Personer over 65 år 
  • Personer med særlige kroniske sygdomme 
  • Svejsere

 Læs mere om vaccinationsprogrammet for efteråret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her.

...

Alle borgere over 50 år tilbydes revaccination ─ sådan bestiller du tid

Fra 15. september bliver vaccineplanen rullet ud, hvor de ældste og sårbare først tilbydes revaccination, det gælder fx plejehjemsboere. Fra 1. oktober bliver booster-vaccination, som det også kaldes, tilbudt til alle borgere over 50 år.

Når det er tid, vil alle i ovennævnte målgruppe modtage en invitation til COVID-19 vaccination via e-boks. Herefter er det muligt at bestille tid på vacciner.dk 

Det er gratis og frivilligt at blive vaccineret mod COVID-19. Psoriasisforeningen opfordrer til at blive revaccineret, når man kan, og derudover følge myndighedernes anbefalinger og følge situationen fx via coronasmitte.dk 

Udvalgte målgrupper under 50 år tilbydes også revaccination ─ er du i særlig risiko? 

Personer yngre end 50 år med øget risiko for alvorlige forløb med COVID-19, for eksempel personer med svækket immunforsvar kan tilbydes booster-vaccination. Hvem der præcis er omfattet i denne gruppe, vil blive defineret tydeligt inden opstart af vaccineplanen. 

Det vil i alle tilfælde ske på baggrund af en konkret, individuel vurdering hos egen læge eller sygehuslægen, man går hos. Langt de fleste vil dog fortsat være godt beskyttet af deres tidligere vaccinationer.

Særlig gruppe kan modtage revaccination allerede nu

På pressemødet blev det desuden meldt ud, at der fra uge 26 og frem til 1. september er mulighed for, at en meget lille målgruppe, som er i stærkt forøget risiko på baggrund af den stigende smitte for øjeblikket, kan tilbydes en vaccination allerede nu. 

Det vil være den praktiserende læge, der vurderer behovet, og det vil primært basere sig på tre faktorer her gengivet helt kort fra retningslinjerne:

  1. personens risiko for et alvorligt forløb, en kombination af både alder og særlige risikofaktorer
  2. personens risiko for smitte fx højt smittetryk lokalt
  3. personens formodede immunitetsstatus herunder tidspunkt for seneste COVID-vaccination eller -infektion

Det kan eksempelvis være personer med høj alder og med en række risikofaktorer, som fx alvorlig sygdom, mange forskellige sygdomme eller svækket immunforsvar. Derudover skal der gå mindst tre måneder mellem to booster-vaccinationer. Personer i særlig risiko, der vaccineres allerede nu, vil have behov for revaccination igen til efteråret.

Man skal altså tale med sin læge, hvis man mener, at man vil have gavn af en booster-vaccination nu. Læs mere om retningslinjerne for tidlig vaccination af personer i særlig risiko via linket i link-boksen. 

Derfor står vi godt

Selvom smitten stiger, er meget anderledes. Befolkningsimmuniteten er stadigvæk høj, da en høj andel af befolkningen både har gennemført vaccination og revaccination (det 3. booster-stik) og/eller tidligere har været smittet med COVID-19. Den nye variant BA.5 er mere smitsom, men giver ikke mere alvorlig sygdom. Trods stigning i smitte, stiger antal af alvorligt syge og indlagte ikke, i skrivende stund. 

Vaccinerne beskytter effektivt mod alvorlig sygdom, men i mindre grad mod smitte. Derfor er strategien mod COVID-19 først og fremmest at forebygge alvorlig sygdom, indlæggelser og død, men ikke at forebygge smitte i sig selv. 

Mundbind til beskyttelse mod smitte/sygdom, påtrykt ordene covid-19.

På denne temaside får du svar på de vigtigste spørgsmål om psoriasis og COVID-19 samt gode råd, ressourcer og vejledning til at komme trygt igennem pandemien.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.