Få et godt liv
Det kan være en stor mundfuld at blive diagnosticeret med psoriasis og psoriasisgigt. Psoriasisforeningens informationskampagne skal øge opmærksomhed og viden om den kroniske sygdom og bidrage til, at flere psoriasisramte kan få et godt liv, fra man diagnosticeres og livet igennem.
Hvordan bliver jeg godt behandlet? Kan jeg holde på mit arbejde? Hvad er følgesygdomme?
Spørgsmålene kan være mange og følelserne komplicerede, når man sidder hos lægen og får diagnosen. Psoriasis er en kronisk sygdom og er derfor med dig resten af livet. Det kan være svært at acceptere, og de fleste vil opleve at udfordringer løbende melder sig. Så hvordan lever man godt med en kronisk sygdom som psoriasis og psoriasisgigt?
Det er temaet for Psoriasisforeningens informationskampagne Godt liv. Kampagnen formidler gennem videoer og pjecer viden om psoriasis og psoriasisgigt, fra behandling og følgesygdomme til livsstil, kost og motion. I videoerne giver læger og sundhedsfagligt personale en indføring i sygdommene, og psoriasisramte deler ud af gode råd og erfaringer om, hvordan de har lært at håndtere deres psoriasis i hverdagen.
Kampagnen skal bidrage til at sikre patienterne det vidensniveau, der giver det bedst mulige udgangspunkt for at blive optimalt behandlet – så man kan leve det liv man ønsker.
Acceptér sygdommen, tag ansvar og tag dialogen med din læge
Det første skridt mod et godt liv med psoriasis er at acceptere sygdommen – det gør det muligt at tage skridtet mod en behandling, der virker for dig. Man behøver ikke nødvendigvis at lægge hele sit liv om, det vigtigste er at passe på sig selv.
Men derudover er det afgørende, at man tager ansvar og sætter sig ind i sin sygdom. Et godt vidensniveau har nemlig stor betydning for, at der bliver taget hånd om sygdommen hele vejen rundt. Det gør det nemmere at have en god dialog med sin læge og at stille krav, når behandlingen ikke slår til.
Fang følgesygdommene i opløbet
Det gælder også, når det kommer til de følgesygdomme, der er forbundet med psoriasis. Hver anden psoriasisramte oplever at få en eller flere følgesygdomme som fx forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, diabetes, lavt selvværd eller overvægt. Derfor er det vigtigt at få den nødvendige viden om kost, motion, livsstil og andre faktorer, der kan have betydning for din psoriasis. Og hvis du oplever symptomer på følgesygdomme, skal du hurtigst muligt gå til din praktiserende læge med din mistanke, så du kan blive tjekket og eventuelt komme i behandling.
Video om behandlingsformer, gode råd og vejledning til et godt behandlingsforløb
Der findes ingen behandling, der kan helbrede psoriasis. Derimod findes der en række tiltag og behandlinger, der kan få hudgenerne til at falde til ro og hjælpe til at holde psoriasissen og psoriasisgigten under kontrol. Behandlingen følger oftest fem behandlingstrin og afhænger af, om du har let, moderat eller svær psoriasis. I disse fem videoer får du en introduktion til nogle af de vigtigste behandlingsformer samt gode råd og vejledning til, hvordan du kan få et godt behandlingsforløb.
Lokalbehandling
Har du mild til moderat psoriasis kan det ofte holdes i ro med lokalbehandling, som har til formål at få hudgenerne til at forsvinde. Tal med din læge om, hvilken lokalbehandling der passer bedst til dig, og hvad du trives bedst med. Der findes mange forskellige former for lokalbehandling bl.a. salver og hormoncremer. Et godt råd er at indarbejde indsmøringen i dine daglige rutiner, så det ikke går hen og bliver en sur pligt. Og hvis cremen fedter meget, kan det være en fordel at bruge den om natten.
Lysbehandling
Solens stråler har en positiv effekt på de fleste psoriasispatienter. Medicinsk lys- og strålebehandling gives typisk til patienter med moderat til svær psoriasis, hvor sygdommen dækker et større hudområde. Strålerne opdeles i UVB og UVA-lys. Gør dig klart, at der kan gå et stykke tid, før du kan se effekten af din lysbehandling. Og oplever du rødme, en brændende fornemmelse eller større kløe efter lysbehandling, er det vigtigt at tage kontakt til din læge. Ligesom man kan blive skoldet af solen, kan man også blive skoldet af lysbehandling. Mange med psoriasis har også stor glæde af solens stråler, men vær forsigtig med ikke at få for meget sol, da solens stråler øger risikoen for hudkræft.
Systemisk behandling
Systemisk behandling gives som indsprøjtninger eller tabletter og er oftest næste trin i behandlingen, hvis ikke du oplevede effekt af lokalbehandling eller lysbehandling, eller hvis du har symptomer og smerter i leddene. Bivirkninger af systemisk behandling afhænger af, hvilken systemisk behandling der gives. Det er vigtigt, at du er punktlig med at tage din medicin og husker at få taget dine blodprøver.
Biologisk behandling
Biologisk behandling gives oftest til patienter med svær psoriasis og/eller psoriasisgigt. Ved biologisk behandling sprøjtes antistoffer ind i blodet. Du kan selv tage indsprøjtningen hjemme, eller få den som et drop i armen på behandlingsstedet. En af fordelene ved biologisk behandling er, at symptomer og smerter fjernes meget hurtigt. Infektion ved indsprøjtningsstedet og træthed i perioder kan være nogle af bivirkningerne ved biologisk behandling.
Psoriasisgigt
Psoriasisgigt er en betændelsestilstand i leddene, som rammer særligt i fødder, knæ og yderste fingerled, men den kan også kan forekomme i andre af kroppens led. Hævede led, længerevarende smerter og hyppige ledsmerter om morgenen kan være tegn på psoriasisgigt. Har du mistanke om psoriasisgigt, skal du henvises til reumatologisk afdeling på sygehuset - henvisningen får du hos din praktiserende læge. Biologisk behandling gives til patienter med psoriasisgigt. Behandlingen foregår ved at sprøjte antistoffer direkte i leddene. Antistofferne dæmper betændelsestilstanden og dermed smerterne, og behandlingen har en hurtig og langtidsvirkende effekt.