Mundbind til beskyttelse mod smitte/sygdom, påtrykt ordene covid-19.

Tema: COVID-19-oplysning for dig med psoriasis og psoriasisgigt

På denne temaside får du svar på de vigtigste spørgsmål om psoriasis og COVID-19 samt gode råd, ressourcer og vejledning til at komme trygt igennem pandemien.

Coronapandemien har givet udfordringer og bekymringer for mange med psoriasis og psoriasisgigt, som har manglet råd og vejledning i, hvordan man med en kronisk inflammatorisk sygdom bør forholde sig. Selvom pandemien ikke er nogen nyhed længere, står meget stadig ubesvaret. 

Men på siden her har vi samlet den vigtigste information og viden, der er opbygget gennem pandemien, af relevans i forhold til psoriasis og psoriasisgigt, med henblik på at give svar på dine vigtigste spørgsmål.

Generelt bakker Psoriasisforeningen fuldt op om myndighedernes anbefalinger, derudover lægger Psoriasisforeningen sig op af aktuelle anbefalinger fra International Psoriasis Council (forkortet IPC, en international interesseorganisation ledet af førende dermatologiske eksperter fra hele verden. IPC har lavet en COVID-19 vidensportal, se link i boksen) samt de faglige dermatologiske selskaber i Danmark.

Denne side er senest opdateret januar 2022.

OBS. Opdatering per juni 2022:

Sundhedsstyrelsen meldte onsdag den 22. juni 2022 ud, at de forventer en ny bølge af COVID-19 til vinter. Derfor præsenterede myndighederne strategien for håndtering af COVID-19 for den kommende periode sammen med en ny plan for revaccination af 2.5 millioner danskere til efteråret. Læs mere via linket nedenfor.

vaccine

Sundhedsstyrelsen forventer en ny bølge af COVID-19 til vinter. Derfor igangsættes en ny vaccinationsplan til efteråret 2022 målrettet borgere + 50 (samt udvalgte risikogrupper uden for aldersgruppen). Danmark står et godt sted. Den vigtigste risikofaktor at være opmærksom på er alder, særligt fra 60 år.

Stadig i tvivl?

Er du i tvivl om noget, efter at have læst oplysningerne og anbefalingerne på denne side?

Så vil vi altid anbefale dig at tage en personlig samtale med din læge, der kan afklare, om der er noget i din helbredshistorik, du skal være opmærksom på. 

Derudover bør du altid holde øje med de aktuelle anbefalinger fra myndighederne på www.coronasmitte.dk

...

Råd fra Sundhedsstyrelsen pr. 31. januar 2022

I anledning af genåbningen af 31. januar 2022, har Sundhedsstyrelsen udgivet en nyhed med anbefalinger til personer i øget risiko.

Nyheden minder om, at selvom alle restriktioner er væk, er det stadig vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer og gode råd - ikke mindst for og af hensyn til personer i øget risiko.

Herunder opsummeres de 6 anbefalinger, der fortsat er aktuelle, og som personer i øget risiko bør være ekstra opmærksom på at følge.

Sundhedsstyrelsens 6 smitteforebyggende råd:

  • Bliv vaccineret
  • Bliv hjemme og bliv testet, hvis du får symptomer
  • Hold afstand
  • Luft ud og skab gennemtræk
  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Gør rent, særligt overflader som mange rører ved

 
I nyheden linkes der desuden til nedenstående materialer, som er blevet opdateret, bl.a.:

  • Gode råd til dig, der er i øget risiko
  • Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd om smitteforebyggelse 
  • Anbefalinger for brug af mundbind i det offentlige rum 

 Læs hele nyheden fra Sundhedsstyrelsen og find materialerne her.
 

...

Er jeg mere udsat på grund af psoriasis eller psoriasisgigt?

Psoriasisforeningen har fået mange spørgsmål, om hvorvidt psoriasispatienter generelt er mere udsatte for et alvorligt forløb med COVID-19. Der er ingen undersøgelser, der viser, at hverken en psoriasisdiagnose i sig selv herunder psoriasisgigt eller en given psoriasisbehandling gør dig mere udsat for COVID-19. 

Men vær opmærksom på, at en række af de følgesygdomme, som mange psoriasispatienter udvikler, er forbundet med en øget risiko, det gælder: diabetes, hjerte-kar-sygdomme og overvægt. Derudover skal du generelt være opmærksom på, at din alder kan inkludere dig i risikogruppen. 

Er du i tvivl om noget, vil vi altid anbefale dig at tage en personlig samtale med din læge, der kan afklare, om der er noget i din helbredshistorik, du skal være opmærksom på. 

Bør jeg stoppe min behandling?

Psoriasisforeningen har fået mange spørgsmål, om hvorvidt en given psoriasisbehandling, særligt systemisk og/eller immundæmpende behandling, kan sætte dig i risikogruppe. Der er ingen undersøgelser, der viser, at en bestemt psoriasisbehandling gør dig mere udsat for COVID-19. 

Der er derfor ingen grund til at stoppe med behandling. Og du bør aldrig afbryde din behandling uden aftale med og anvisninger fra din læge.

OBS. Er du i immundæmpende behandling, og får du symptomer på COVID-19, bør du dog konsultere din behandlende læge.

Har du bekymringer omkring vaccination?

Nogle med en psoriasisdiagnose er bekymrede for, om COVID-19 vaccination kan forværre sygdommen, eller om deres aktuelle psoriasisbehandling har en betydning. 

Der er fortsat ingen undersøgelser, der indikerer, at vaccination påvirker udbrud af psoriasis eller sværhedsgrad. Ligesom der heller ikke er noget, der tyder på, at vaccination påvirker fx systemisk herunder biologisk behandling eller omvendt. Der er således ingen anbefaling om holde pause med behandlingen ved vaccination. 

Til gengæld er der rigelig med dokumentation, der viser, at det generelt set er effektivt og sikkert at blive vaccineret mod COVID-19. Det giver en god beskyttelse imod alvorlig sygdom og død ved COVID-19, og det nedsætter markant risikoen for at blive smittet. 

Psoriasisforeningen anbefaler på linje med førende dermatologiske eksperter, at psoriasispatienter lader sig vaccinere

Har du brug for hjælp til at blive vaccineret?

Sundhedsministeriet har spurgt, om vi vil hjælpe med at udbrede kendskabet til Røde Kors’ nye hjælpelinje til vaccination. Hos hjælpelinjen sidder frivillige klar til at hjælpe ældre og sårbare videre til vaccination. Det er både hjælp og vejledning, men også rent praktisk at følge borgere til og fra vaccinationsstedet – hvis man har behov for det.

Du kan ringe til hjælpelinjen på tlf. 3529 9660 ALLE dage ml. 10-16 eller booke hjælp på etgodtstik.dk

Så hjælper frivillige fra Røde Kors dig, din nærmeste eller den borger, du er i kontakt med, på en af disse tre måder:

  • følger dig til og fra det sted, du skal vaccineres

  • fortæller dig, hvor du kan blive vaccineret

  • Eller rådgiver dig på telefonen om, hvordan du bestiller en tid.

Lyt, se eller gense vores udsendelser

Psoriasisforeningen har under corona-pandemien haft et samarbejde med Gigtforeningen om at udvikle en række oplysningstilbud herunder live-udsendelser, webinars, film og podcasts. Her kan du finde dem (bemærk, nogle af anbefalingerne, der gives i udsendelserne vedr. coronavirus, kan være forældede): 

Webinar: Kan man tænke sig rask?, september 2021

Video: 5 råd til et godt forløb ved dit jobcenter, august 2021

Live: Få hjælp til at bryde isolationen, juni 2021

Live: Har du spørgsmål til rådgivningen om nedsat tid på jobbet?, maj 2021

Live: Har du spørgsmål om gigt og kost?, april 2021

Live: Hvor farligt er COVID-19?, februar 2021

Webinar: Om COVID-19 og inflammatoriske sygdomme, december 2020 

Live: Ensomhed og isolation under COVID-19, oktober 2020

På siden her kan du finde alle vores podcast-afsnit samlet, episode 2 og 3 giver gode råd til at håndtere coronatiden som nydiagnosticeret, pårørende, og hvis du føler dig alene, fordi du må isolere dig.

De mange tilbud er kommet i stand takket være strategiske samarbejder med Danske Handicaporganisationer og Gigtforeningen og med støtte fra Augustinus Fonden.

Trygt at deltage

Psoriasisforeningen tager løbende bestik af corona-situationen og følger myndighedernes retningslinjer. Vores kommende arrangementer følger derfor naturligvis de gældende forholdsregler.

Du kan trygt deltage ved arrangementer hos Psoriasisforeningen. Hold dig gerne selv opdateret på de aktuelle anbefalinger og restriktioner, og er du i tvivl om noget, så spørg endelig. 

...

PS. Hedder det egentlig coronavirus, COVID-19 eller SARS-CoV-2?

COVID-19 er navnet på den sygdom, man udvikler ved smitte med det aktuelle udbrud af coronavirus - det står for coronavirus disease 2019, fordi sygdommen første gang blev opdaget i 2019. Corona er en samlebetegnelse for en lang række forskellige vira inden for samme familie – denne virus har officielt navnet SARS-CoV-2. Det står for severe acute respiratory syndrome coronavirus 2. 

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.