Maden har en central rolle for vores energiniveau og det generelle velvære. Maden har flere funktioner, dels at dække et fysiologisk behov og give energi til en travl hverdag. Vores diætist Inger Nielsen Larsen giver her input til, hvordan madvaner og bestemte fødevarer kan booste din energi.
De fleste af os har nok opdaget, at det øger vores energi, når vi, nå ja… bruger energi. Det kan måske lyde skørt, men en svingom til et stykke god musik, en frisk gåtur i skoven eller en sjov leg med børn eller børnebørn booster faktisk vores energisystem, så vi får mere overskud til andre ting. ”Bevæg dig for livet” er et samarbejde mellem TrygFonden, NORDEA FONDEN, DGI og DIF, og de har produceret en hjemmeside spækket med de lækreste tips og genveje til mere bevægelse. Her får du nogle af dem.
Copyright
Forsidefoto af Kathrine Lilleør taget af fotograf Les Kaner
I det nye magasin får du inspiration til en livsstil, der oplader batterierne. Læs bl.a. eksklusivt interview med sognepræst Kathrine Lilleør, gør velvære til din livsstil, snyd mere bevægelse ind og boost dine madvaner + til sidst er der noget, vi gerne vil spørge dig om.
”Tro kan flytte bjerge” er et kendt ordsprog, som stammer fra Matthæusevangeliet. I følge Den Danske Ordbog betyder det, at ”hvis man har en stærk tro på noget, kan man opnå eller udrette fantastiske ting”. Det er videnskabelig bevist, at man kan ændre sine tankemønstre, men hvordan gør man?
Den 7. januar i år lancerede Fødevarestyrelsen de nye kostråd. Det nye ved kostrådene er, at vores mad skal være mere planterig og mindre baseret på animalske fødevarer - så vi skal spise langt flere grøntsager, både af hensyn til sundheden og klimaet. Dette skal naturligvis kombineres med daglig bevægelse og hvorfor ikke gøre det udenfor, når lyset nu endelig så småt begynder at fylde mere og mere.
Stress belaster immunforsvaret og forårsager inflammation i kroppen. Stress-hormonet kortisol er en af årsagerne, som kan forværre autoimmune sygdomme som psoriasis og psoriasisgigt. Kortisol påvirker hjerte, blodårer, lunger, lever og skelettets muskulatur. Det kan resultere i ustabilt blodsukker, overvægt, dårlig søvn, indlærings- og koncentrationsproblemer og depression.
Ny spørgeskemaundersøgelse viser, at mange psoriasispatienter ikke ved, hvordan den ordinerede medicin virker. Adskillige er desuden i tvivl om, hvornår de bør søge behandling, og et stort antal er endog usikre på, om de kan følge den anbefalede behandling hjemme.
Der findes enkelte "gode" kure, som man kan bruge som startskud til at komme i gang med at ændre kost og livsstil, men en varig livsstilsændring og eventuelt vægttab handler om at ændre vaner - og forsøge ikke at gøre noget "forbudt".
“Hvis man er helt vildt god til yoga, så er man helt vildt god til at mærke sin krop”, citat af Lone Overby Fjorback, læge i psykiatri og leder af Dansk Center for Mindfulness.
En diagnose med psoriasisgigt kan føles som et hårdt slag. Det kan være svært at få en hverdag med daglige smerter til at fungere, og det kan især være svært ikke længere at holde til det, man kunne før. Men der er muligheder for både selv at gøre noget og for at få hjælp af det offentlige system til et godt og aktivt liv med psoriasisgigt. Her får du et overblik.
Støt os
40.000
Børn og unge lider af psoriasis
Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen
Bliv medlem
Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.