Gode råd & guides

 • Lær at tackle
  Godt liv/Lev med psoriasis

  Siden 2006 har Komiteen for Sundhedsoplysning implementeret og koordineret LÆR AT TACKLE-kurserne, som mange af landets kommuner i dag udbyder. LÆR AT TACKLE er baseret på kognitiv indlæringspsykologi og udviklet på Stanford University på baggrund af erfaringer med sygdomsspecifikke kurser for patienter med kronisk sygdom.

 • Karen Margrethe Kirketerp
  Nyttig viden

  Karen Margrethe S. Kirketerp er psykolog ved Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (NCAS), som har iværksat et pårørendestudie. Hun fortæller, hvordan psoriasis i hud og led rammer både patient og pårørende, men også hvordan accept, åbenhed og styrkelse af samhørighed kan lette livet med sygdom.

 • Pårørende
  Nyttig viden

  Undersøgelser og erfaringer viser desværre, at pårørende til patienter med kroniske sygdomme får alt for lidt fokus. Pårørende bør ses som en uvurderlig støtte og ressource. Når et familiemedlem rammes af psoriasis i hud og led, skal hele familien derfor hjælpes. Det kan gøre både patient og pårørende stærkere.

 • Par på bænk
  Lev godt med psoriasis

  Stress belaster immunforsvaret og forårsager inflammation i kroppen. Stress-hormonet kortisol er en af årsagerne, som kan forværre autoimmune sygdomme som psoriasis og psoriasisgigt. Kortisol påvirker hjerte, blodårer, lunger, lever og skelettets muskulatur. Det kan resultere i ustabilt blodsukker, overvægt, dårlig søvn, indlærings- og koncentrationsproblemer og depression.

 • Louise
  Portræt

  Selvom psoriasis kan være tabubelagt og svært at tale om, har Louise på 17 år valgt at være åbne omkring deres sygdom og udfordringer, den giver. Hun fortæller her om et ungdomsliv med psoriasis som ufrivillig følgesvend.

 • Depression
  Nyttig viden

  Depression er almindelig og en fællesbetegnelse for flere lidelser, der omfatter alt lige fra lette tilstande til mere alvorlige, langvarige og tilbagevende sygdomme. Undersøgelser viser, at 17-18 % af alle danskere får en depression i løbet af deres liv. Det er altså en meget almindelig sygdom, som kan opstå i alle aldre, men er mere udbredt blandt kvinder end mænd.

 • Usikker mand
  Nyttig viden

  Ny spørgeskemaundersøgelse viser, at mange psoriasispatienter ikke ved, hvordan den ordinerede medicin virker. Adskillige er desuden i tvivl om, hvornår de bør søge behandling, og et stort antal er endog usikre på, om de kan følge den anbefalede behandling hjemme.

 • Person smører creme på sine hænder
  Nyttig viden

  Psoriasis er en kronisk hudlidelse, og følgerne kan være store og ressourcekrævende, hvilket kan gå ud over livskvaliteten. En korrekt behandling kan være med til at nedsætte generne betydeligt, så hverdagen bliver så normal som muligt. Laila Howhy er dermatologisk sygeplejerske og afholder kurser i, hvordan man bedst passer på og behandler huden, når man har psoriasis. Her kommer hendes vigtigste råd til vejledning i administration af lokalbehandling.

 • Vaner
  Lev godt med psoriasis

  Der findes enkelte "gode" kure, som man kan bruge som startskud til at komme i gang med at ændre kost og livsstil, men en varig livsstilsændring og eventuelt vægttab handler om at ændre vaner - og forsøge ikke at gøre noget "forbudt".

 • Bent
  Portræt

  Mænd og kvinder rammes lige ofte af psoriasis i hud og led, men nogle mindre studier peger på, at der alligevel er forskelle – ikke mindst i måden sygdommen opleves og tackles på. I denne artikel fortæller Bent åbent sin personlige historie med psoriasis, som skal have lys og luft og ikke gemmes væk.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.