Forskning

 • Foto: Terje Heiestad
  Nyttig viden

  En af nordens mest prestigefulde forskningspriser blev i efteråret tildelt Martin Roelsgaard Jakobsen fra Aarhus Universitet for hans arbejde med at belyse særlige mekanismer i immunforsvaret med fokus på kræft. Men hvad har kræft og psoriasis med hinanden at gøre, og hvordan kan den nye viden komme psoriasispatienter til gavn? Redaktionen har interviewet Martin og fået nogle af svarene.

 • Hånd med blå gummihandske der holder en kolbe med blå væske i
  Nyttig viden

  Klinisk forskning er en forudsætning for udvikling af bedre behandlinger og ny medicin, for psoriasis såvel som alle andre sygdomme og sundhedsmæssige problematikker. Som patient er du vigtig for forskerne, samtidig kan man via kliniske forsøg få adgang til at afprøve de nyeste behandlinger. Men hvad går klinisk forskning helt præcist ud på, og hvad indebærer det fx at deltage i et forsøg? Det bliver du klogere på i denne artikel.

 • Forskning
  Nyttig viden

  Psoriasisforskningens udvikling er de sidste årtier blevet beskrevet som ”fra at køre i hestevogn som til at flyve med jetfly”, hvor jetflyet symboliserer de nye behandlingsmuligheder, der i øjeblikket åbner dørene til en helt ny æra.

 • gravid kvindes mave
  Nyttig viden

  For nogle er drømmen om at stifte familie ikke en lige vej, men er vejen mere kompliceret, når man har psoriasis? Når en kvinde eller et par ønsker at stifte familie, melder der sig uvilkårligt et væld af tanker og spørgsmål. Har man oveni en kronisk sygdom som psoriasis, bliver tankerne og spørgsmålene ikke færre.

 • Søvn
  Nyttig viden

  Psoriasis har mange ansigter. Et af de mere usynlige er træthed, som kan have stor indflydelse på livskvaliteten. Der kan være mange grunde til at psoriasis så ofte er ledsaget af træthed, og der mangler forskning på området. Denne artikel vil belyse nogle af de mulige forklaringer.

 • Psoriasis nærbillede
  Nyttig viden

  Normalt er inflammation en nyttig reaktion, men af og til reagerer immunforsvaret på en uhensigtsmæssig eller direkte skadelig måde for kroppen. Amanda Kvist-Hansen, læge og ph.d.-studerende ved Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital forklarer her, hvad der sker i kroppen ved en kronisk inflammatorisk sygdom som psoriasis.

 • I centrum
  Nyttig viden

  Psoriasisforeningen kæmper for et behandlingssystem, der ser på mennesket som en helhed bestående af mange facetter og ikke bare på den enkeltstående diagnose. Derfor er foreningen en aktiv medspiller i bl.a. de Autoimmune. Lobbyarbejdet her har været en medvirkende årsag til dannelsen af Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (NCAS) i 2019.

 • Foto af indgang J ved Aarhus Universitetshospital, perspektiv nedefra, blå himmel.
  Nyhed

  Indenrigs- og Sundhedsministeriet har netop offentliggjort nyheden om fordeling af 947 mio. fra den såkaldte SSA-reserve, som et bredt flertal har indgået aftale om. Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme er på listen, og det sikrer en videreførsel af NCAS frem til 2026, dog med en mindre bevilling end hidtil.

 • Livsstil
  Nyttig viden

  Psoriasis er en kompleks sygdom. Det er i virkeligheden ikke én sygdom, men består af mange forskellige sygdomme. Derfor er det også et komplekst forskningsfelt, slår Professor og overlæge dr.med. ved Aarhus Universitet Bent Winding Deleuran fast. Han giver her et indblik i den nyeste forskning inden for psoriasisgigt. For hvad står øverst på forskernes ønskeseddel, når det kommer til fremtidens forskning og viden om psoriasisgigt?

 • Gregor Jemec
  Nyttig viden

  Kroniske hudsygdomme kan være belastende og stigmatiserende. Desværre opfattes de ”udefra” ofte som milde og rent kosmetiske lidelser og får derfor begrænset fokus. Psoriasis er ikke den eneste hudsygdom, der i den grad er en overset folkesygdom. Faktisk har psoriasis en hel del til fælles med hudsygdommen hidrosadenitis suppurativa (HS), som professor og ledende overlæge Gregor Jemec gennem mange år har arbejdet for større forståelse af og kendskab til.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.