Spred budskabet om vores landsindsamling til forskning – og donér 200 kr. nu. Så er du med til at sikre fremtidens psoriasisforskning. Fondens bestyrelsesformand forklarer, hvorfor din donation er ekstra vigtig lige nu.
Årets første nummer af Hud & Helse går "tæt på forskningen". Læs bl.a. om, hvad der kommer først, psoriasis eller inflammationen? Lær om kortlægning af hudlag, få den komplette guide til neglepsoriasis + find ud af, hvorfor din donation til forskning er ekstra vigtig lige nu.
I denne sektion, 'Vidste du?', bliver du opdateret på stort og småt, nyt og nyttigt, og hvad der ellers rører sig inden for forskning, opdagelser, ny viden og forståelse relateret til sundheds- og psoriasisområdet. Artiklen er udgivet med Hud & Helse nr. 1 2025.
Forskerne ved allerede meget om sygdomsmekanismerne ved psoriasissygdomme, men der er alligevel mange åbne spørgsmål såsom, hvorfor nogle udvikler en psoriasissygdom, mens andre ikke gør, og hvad der sker i kroppen i overgangen fra rask til syg. Amanda Kvist-Hansen og Charlotte Näslund-Koch, begge læger og ph.d. ved Afdeling for Allergi, Hud-og Kønssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, tager os med ind i et studie, der måske kan føre os tættere på svar.
Psoriasis består af en række komplekse, immunmedierende sygdomme, hvor både arv og miljø spiller ind. Selvom vi ved meget om sygdommene, mangler vi stadig at forstå nogle af de mest grundlæggende mekanismer, som er vigtige for at kunne udvikle mere målrettede behandlinger.
Vi mangler et tredje ben i behandlingerne i sundhedsvæsnet, nemlig at lære folk at bruge ”egne selvhelbredende kræfter”, mener Thomas Breinholt, der i sit mangeårige journalistiske virke har specialiseret sig i den gådefulde placeboeffekt. Erfaringer og viden, han har samlet i sin bog ”Kan man tænke sig rask?”, og som han ”koger ned” for Hud & Helse i dette interview. Og det er IKKE bare ”hokus pokus”.
Årets sidste nummer af Hud & Helse sætter fokus på forskellige aspekter af, hvorfor større sammenhæng i behandlingsforløb er helt afgørende. Læs direktørens bud på, hvordan sundhedssystemet gøres langt smidigere til gavn for både psoriasispatienter og samfundet. Læs om et center, hvor patienten er i centrum. Og gå ikke glip af portrættet af Psoriasisforeningens nye formand, Liselott Blixt.
Hvad findes der af ”skånsomme” muligheder til at lindre psoriasisudbrud uden at skulle bekymre sig om bivirkninger? Gustav Kalmar har forsket i ikkemedicinske virkemidler mod psoriasis og mener at have et nyt bud. Nå ja, og så er han 14 år – og med i finalen ved talentkonkurrencen ’Unge Forskere’ 2024.
Historien om teenageren Gustav Kalmar, der har udviklet en ”alternativ” creme til lindring af psoriasis, breder sig med lynets hast blandt de danske medier herunder sociale medier. Psoriasisforeningen får i øjeblikket en del henvendelser om cremen – læs her, hvad foreningen har at sige om den.
En af nordens mest prestigefulde forskningspriser blev i efteråret tildelt Martin Roelsgaard Jakobsen fra Aarhus Universitet for hans arbejde med at belyse særlige mekanismer i immunforsvaret med fokus på kræft. Men hvad har kræft og psoriasis med hinanden at gøre, og hvordan kan den nye viden komme psoriasispatienter til gavn? Redaktionen har interviewet Martin og fået nogle af svarene.
Støt os
40.000
Børn og unge lider af psoriasis
Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen
Bliv medlem
Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.