Støt os
Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen
“Hvis man er helt vildt god til yoga, så er man helt vildt god til at mærke sin krop”, citat af Lone Overby Fjorback, læge i psykiatri og leder af Dansk Center for Mindfulness.
Yoga handler ikke om at gøre, men om at være. Det går ikke ud på at lave en øvelse til perfektion, men om at mærke og lytte til sin egen krop. Det dybe, rolige åndedræt gennem næsen skaber ro. En klog yogalærer sagde engang, at den vigtigste yogastilling er den, der hedder ”Dødstille”. Den går i al sin enkelhed ud på, at man ligger på en måtte på gulvet med lukkede øjne, benene strakt og armene ned langs siden, helt stille, som om man var død.
Mange tror ikke, at de kan dyrke yoga, hvis Yoga er for alle! de har problemer med balancen, har fysiske handicaps, smerter eller blot er ”stive som et bræt”. Men yoga er for alle uanset fysiske udfordringer! Rom blev ikke bygget på en dag, og de fleste vil opleve fremgang over tid på balance og smidighed.
Yoga er mange ting, og det handler om at finde sin egen vej ind i yogaens mange forgreninger. Lider du af stress, depression, angst, søvnløshed eller muskelspændinger, kan restorativ yoga hjælpe med at skabe ro og bedre balance i nervesystemet. Restorativ yoga er en stille, blid og nærværende yogaform, hvor du understøttet af puder og tæpper ligger i stillingerne i op til 15-20 min.
En anden yogaform, hvor alle kan være med, er hensyntagende yoga. Her er udgangspunktet små hold, så yogalæreren har tid til at hjælpe den enkelte med at tilpasse øvelser og stræk ved at understøtte med forskellige hjælpemidler som en stol, tæpper, yogablokke og bånd.
Nogle svømmehaller tilbyder også yoga i varmtvandsbassin, aqua yoga. Aqua yoga er en blid form for yoga, hvor varmen og vandet gør det lettere at bevæge sig frit, når man er udfordret af smerter, på balancen eller er dårligt gående. Det varme vand gør musklerne bløde, hvilket åbner op for gode stræk og afspænding. Samtidig giver vandet mulighed for at lave balanceøvelser, uden man behøver være bange for at falde.
Er der ikke et yogatilbud i nærheden, der matcher dine behov, kan du sagtens lave yoga hjemme i din egen stue. Der findes mange guidede yogaprogrammer som lydfiler og videoer på internettet. Yoga kræver ikke det store udstyr. Tynde yogamåtter kan købes for under 100 kr. på nettet. Har du smerter, kan du enten lægge et tæppe under eller købe en tykkere yogamåtte. Der findes også yogaprogrammer, hvor alle øvelser foregår på stol. Alternativt kan du bruge en stol som støtte til de stående øvelser, hvis du er udfordret på balancen.
Det svenske Psoriasisförbundet har 3 film på deres hjemmeside. To længere yogaprogrammer med både siddende og stående øvelser og et kort (9 min.) yogaprogram på stol.
Du kan se mere om programmerne her
Psykiatrifonden har også gode guidede yogaprogrammer liggende gratis på deres hjemmeside som lydfiler.
Du kan lytte til lydfilerne her
Her er både et yogaprogram (langt) på 33 min., hvor alle øvelser foregår liggende. Samt et lidt kortere yogaprogram på 19 min med både stående, siddende og liggende øvelser. Ingen af yogaprogrammerne kræver forudgående erfaring med yoga, og guidningerne ind i øvelserne er gode.
På YouTube kan du finde guidede yogaprogrammer på stol af varierende længde på engelsk, norsk og svensk. Prøv at søge på ”Yoga på stol” eller ”Chair Yoga”. Der ligger også videoer, som viser restorative yogaøvelser f.eks. denne video, der viser 3 forskellige restorative yogastillinger.
Du kan finde programmerne på YouTube her
Sådan kommer du i gang: Aftenskoler som AOF og FOF tilbyder forskellige yogahold landet over. Prøv at søge efter restorativ, blid eller hensyntagende yoga, som er hold, hvor alle kan deltage uanset smerter eller fysiske udfordringer. Hvis din lokale svømmehal har varmtvandsbassin, er der en chance for, at den udbyder hold i aqua yoga. Varmen og vandet gør, at smertepatienter og fysisk udfordrede kan dyrke yoga, fordi opdriften fra vandet støtter, og varmen gør musklerne mere afspændte.
Alternativt kan du selv købe en yogamåtte og finde yogaprogrammer på nettet, som du kan lave hjemme i din egen stue.
Artiklen er skrevet af Mette Vennerstrøm, kommunikationsmedarbejder, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 2-2020.
Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen