Indhold
Spørgsmål/svar

Rådgivningens brevkasse: Psoriasis i håndfladerne og d-vitamin

I denne artikel besvarer Psoriasisforeningens rådgivningsteam spørgsmål fra medlemmerne. Ofte besvarer de spørgsmål, som mange andre medlemmer også går og spekulerer over, derfor har vi valgt at bringe nogle af de oftest stillede i Hud og Helse.

Spørgsmål til eksperterne

Brænder du inde med et spørgsmål, behøver du ikke betænke dig eller vente, du ringer eller skriver blot med det samme til Heidi, Kirstine eller Pernille. De er klar til at besvare dit spørgsmål enten pr. telefon eller mail (afhængig af hvilken kontaktform du har valgt) inden for to hverdage.

Psoriasis - albue

Heidi Nordahl Larsen blev uddannet sygeplejerske for 21 år siden og har de sidste 16 år været ansat som sygeplejerske på dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital.

Psoriasis i håndfladerne

Spørgsmål: ”Jeg har psoriasis i håndfladerne, som ikke forsvinder, selv om jeg bruger Dermovat. Hvad kan jeg gøre?”

Heidi svarer: ”Psoriasis i håndflader og fodsåler også kaldet Pustulosis  palmoplantaris (PPP) er desværre ikke nemt at behandle. De behandlinger, der findes i dag, er kun behandlende og ikke helbredende.

Ofte vender symptomerne tilbage, når en behandling stoppes. Det, du ellers kan gøre, når du har smurt med Dermovat, er at ”lukke” cremen inde med kunstig hud, fx. Duoderm i 3-7 dage og så skifte Duodermen, hvis der stadig er behov for dette. Ofte gentages Duoderm behandlingen 2-4 gange. Denne behandling ”holder” også på eventuelle revner, så de får mulighed for at hele. Duoderm er desværre lidt dyrt. Du kan købe det på apoteket eller på nettet. Nok billigst på nettet”.

Hud & Helse nr. 4-2022

Frugt og grønt

Kirstine Rosenfeldt er foreningens ergoterapeut og instruktør/træner. Kirstine er uddannet ergoterapeut, cand.scient. i idræt og sundhed, kostvejleder hos Nymanns, instruktør/personlig træner og selvstændig med sin egen virksomhed ”Sund-ergo”.

 D-vitaminer

Spørgsmål: ”I et nummer af Hud og Helse skriver Kirstine Rosenfeldt om at holde sig ’lys’ i den mørke tid. Hun anbefaler, at man tager D-vitamin som tilskud i vinterhalvåret, men hvor meget? Vi har været på apoteket for at købe, men de spurgte hvor meget daglig dosis skulle være, og det vidste jeg ikke. Og kan man evt. i stedet få D-vitaminen gennem kosten?”

Kirstine svarer: ”Vi får ikke nok D-vitamin i vinterhalvåret, selvom vi spiser fødevarer med D-vitamin - men jeg vil uanset hvad anbefale at spise masser af specielt fede fisk (anbefalingen er 350 g. om ugen), æg og mælkeprodukter for at få den størst mulige mængde naturligt D-vitamin.

Mængden af tilskud er afhængig af mærke/fabrikant - det anbefales at indtage 10 μg (400 IE) dagligt, men det vil være angivet på dåsen/flasken, hvad daglig dosis er. Det vigtigste er ikke at indtage mere end 50 μg dagligt (25 μg for børn under 11 år), men hvis I følger anvisningen fra fabrikanten, overstiger I langt fra dette”.

Hud & Helse nr. 4-2022

 

Familierådgiver

NYHED: Vi har fået en familierådgiver, hun hedder Pernille Hecht, og er uddannet cand.pæd. i pædagogisk psykologi, og er ny rådgiver for familier, hvor børn og unge er psoriasisramte.

 

Rådgivning

Kontakt vores rådgivning, når det passer dig! Som medlem af Psoriasisforeningen er det muligt, at du kan ringe eller skrive, når behovet for rådgivning opstår. Tøv endelig ikke med at kontakte dem!

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.