Ny landsformand: Sundhedsreform skyder forbi, hvis den ikke får taget hånd om uhyrlige ventetider
Hun har figureret på listen over de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen og i årevis taget de oversete patientgruppers parti. Nu har hun sagt ja til at stå i spidsen for en patientforening, der repræsenterer mere end 200.000 med en kronisk hudsygdom. Personligt har hun den også tæt inde på livet.
”Det er på høje tid, at kroniske hudsygdomme bliver taget seriøst på linje med andre kroniske sygdomme i det danske sundhedsvæsen. Og det kræver som minimum, at man anerkender dem som behandlingskrævende og ikke byder psoriasispatienter at vente i månedsvis – over 8 måneder er det tilfældet i Region Nord – på at kunne igangsætte den behandling, som er så vigtig for at få psoriasis i ro. Tager en kommende sundhedsreform ikke hånd om de uhyrlige ventetider på bl.a. hudområdet, skyder den forbi fra start,” udtaler den nye landsformand.
På Psoriasisforeningens hovedbestyrelsesmøde søndag valgte foreningens øverste myndighed enstemmigt Liselott Blixt som formand, efter hidtidige landsformand Sten Svensson valgte ikke at genopstille. Ny i foreningen er hun dog langt fra, for bl.a. har Blixt siden 2022 fungeret i dens politiske udvalg:
”Som en del af Psoriasisforeningens Sundhedspolitiske Forum har jeg de seneste to år lært en række af medlemmerne at kende, talt med frivillige i kredsbestyrelser, regioner og udvalg og sat mig ind i det arbejde, de gør for deres lokale medlemmer og indsatserne for børn og unge. Så det vil jeg glæde mig til at arbejde videre med og til at blive endnu klogere på, hvordan vi bedst gør en forskel for medlemmerne og de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i landet.”
Kan ikke få armene ned
Begejstringen var allerede stor hos Psoriasisforeningen dengang i efteråret 2022, da Liselott Blixt efter 15 år i Folketinget – og flere års samarbejde med foreningen i forskellige politiske spørgsmål – sagde ja til at stille sin sundhedspolitiske ekspertise til rådighed i foreningens dertil oprettede sundhedspolitiske udvalg.
”Vi kan ikke få armene ned, nu hvor Liselott har takket ja til at tage skridtet videre og stå i spidsen for psoriasissagen – og timingen kunne ikke være bedre til en formand med en stærk sundhedspolitisk profil, der kan tilføre enestående sundhedspolitisk knowhow og ny drivkraft bag ambitionerne om at sikre flere med psoriasissygdomme tidligere udredning, effektiv behandling og sygdomskontrol,” udtaler Psoriasisforeningens direktør, Lars Werner, om valget af den nye formand.
Presserende at få flere behandlinger tilgængelige uden for hospitalerne
Når foreningen og den nye formand slår særligt ned på ventetider, så hænger det bl.a. sammen med, at det er vigtigt at få psoriasissygdomme under kontrol. Det er der en række årsager til. Psoriasis øger i sig selv risikoen for at udvikle en række alvorlige følgesygdomme, og kan forkorte livet med hele 10 år. Ubehandlet bliver risikoen stærkt forøget.
Også set i dette lys mangler den helhedsorienterede forståelse for psoriasissygdomme og sammenhængen i behandlingen i høj grad i det danske sundhedsvæsen, ifølge Liselott Blixt:
”Det afspejles i sig i selv i den alt for lange ventetid. Men også i de få effektive behandlinger der er tilgængelige uden for hospitalerne. Alt for mange med psoriasis venter alt for længe på at blive tilset hos hudlægen. I den tid risikerer de både unødig forværring, men også at udvikle hjertekarsygdomme, diabetes og depression,” forklarer Liselott Blixt og tilføjer:
”Når de endelig når til hudlægen, risikerer de at vente endnu længere på at finde en behandling, der virker, og få taget hånd om følgesygdommene – hvis de da overhovedet bliver opsporet. I al den tid er psoriasispatienterne under et stort helbredsmæssigt pres, der påvirker dem både socialt og på arbejdet. Det er ikke underligt, at det bliver en social deroute for nogle.”
Derfor er flere effektive, systemiske behandlinger i speciallægepraksis herunder biologisk behandling en afgørende brik i en kommende reform, hvis udfordringerne på hudområdet skal løses, ifølge den nye formand; ”det handler jo i høj grad om nærhed og at styrke sundhedstilbuddene i det nære sundhedsvæsen,” indskyder hun med henvisning til sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger.
Har selv oplevet ”hvor forfærdelig psoriasis kan være”
Liselott Blixt har i sit virke gennem årene været særligt optaget af en række forskellige oversete patientgrupper og udsatte borgere. At hun nu kaster sig helhjertet ind i psoriasisområdet, er der en personlig grund til.
”At være mor til en søn, der har haft psoriasis siden fødslen, må nok være noget af det tætteste, man som udenforstående kan komme, på at opleve, hvor forfærdelig en sygdom psoriasis kan være. Og det ligger mig derfor nært på sinde at få nedbrudt både det tabu og den bagatellisering, kroniske hudsygdomme gennemsyres af – og som er så ødelæggende for at få psoriasis taget seriøst,” slutter Liselott Blixt, formand for Psoriasisforeningen.
Fakta om Liselott Blixt
Liselott Blixt nåede at sidde i Folketinget i 15 år fra 2007-2022. I næsten hele perioden som sundhedsordfører for Dansk Folkeparti,
hvilket gør hende til den længst siddende sundhedsordfører på Christiansborg hidtil, og fra 15-19 dertil formand for Folketingets Sundhedsudvalg. Den sidste tid i Folketinget fra februar 2022 udmeldte hun sig af DF og agerede som løsgænger efter den turbulente udvikling i partiet. I løbet af perioden har hun fået indført handlingsplaner til mange millioner kroner og ændret lovgivning for at sikre ældre og svækkede borgeres rettigheder, kilde: Information.
I samarbejde med Psoriasisforeningen har hun bl.a. banet vejen for realiseringen af Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme, ved at sikre bevilling til pilotprojektet på finansloven i 2018. Liselott Blixt engagerer sig i dag fortsat i kommunalpolitik som medlem af Greve Byråd, hvor hun arbejder partineutralt og med særlig fokus på sundhedsområdet.
Vidste du, at vi er en privat forening?
Kan du lide det, vi laver, til gavn for de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark? Så husk at støtte vores arbejde.
Som privat forening er vi afhængige af medlemskaber og donationer fra frivillige og private for at kunne fortsætte indsatsen for psoriasissagen – fx vores rådgivningslinje, kampagner og oplysning, politisk arbejde og fremme af forskning.
Kontakt
Links
- HudSagens høringssvar til strukturkommissionen: Behov for at nedbringe ventetiderne hurtigst muligt
- Læs også: Vilde ventetider får politikeres og pressens bevågenhed
- Læs også: Hudsygdomme reduceres til en overfladisk og rent kosmetisk udfordring
- Læs også: Fra Christiansborg til akupunktur: "Min største motivation har altid været..."
- Bliv medlem: Få specialiseret viden, rådgivning, arrangementer, netværk, særtilbud m.m. ─ og gør en forskel
- Sundhedsmonitor: Liselott Blixt bliver formand for patientforening