Skærmbillede af HudSagens debatindlæg på Dagbladet Informations hjemmeside.

HudSagen i ventetidsdebatten: Hudsygdomme reduceres til en overfladisk og rent kosmetisk udfordring

Debatindlæg/Kommentar/Holdning

Debatten om ventetider til speciallæger er blusset op i foråret, og HudSagen har selvfølgelig været på pletten med problematisering af, at hudsygdomme alt for ofte reduceres til udseende og kosmetik – og det er en hindring for at få de kroniske hudsygdomme prioriteret og behandlet på linje med andre kroniske sygdomme.

I maj fulgte alliancen for kroniske hudsygdomme med et indlæg i Dagbladet Information op på en aktuel debat om overdreven kosmetik; et stigende antal børn og unge køber avancerede hudplejeprodukter uegnet til børn, hvilket fik politikere til at kræve en indsats og strammere lovgivning på området.

HudSagen peger i debatindlægget på de knap en halv million danskere med kroniske hudsygdomme som et større og mere presserende problem, politikerne burde interessere sig for:

"Huden er kroppens største organ, og bag fascinationen af æstetik findes en mere alvorlig virkelighed. Cirka 500.000 danskere lider af kroniske hudsygdomme, men det overskygges af kosmetikdebatten, og på den måde bliver kroniske hudsygdomme, som egentlig burde have vores fulde opmærksomhed, i stedet den blinde vinkel,” skriver formand for Psoriasisforeningen, Sten Svensson, sammen med formand for Atopisk Eksem Forening, Anne Vastrup, og formand for Patientforeningen HS Danmark, Bente Villumsen. Læs hele debatindlægget på Dagbladet Informations hjemmeside.

Brug for kollektivt opgør med tabuisering

HudSagen efterlyser på alle niveauer i samfundet en kulturændring, der gør op med tabuiseringen af hudproblemer, så vi får italesat og anerkendt kroniske hudsygdomme som de komplekse lidelser, de er – og får prioriteret dem herefter i sundhedsvæsnet.

”Kroniske hudsygdomme som for eksempel eksem og psoriasis handler om langt mere end perioder med kløe og tørre pletter. For nogle personer er det en livslang følgesvend med bylder, betændte sår, og negle der falder af. Det er dybt alvorligt og medfører stor psykisk, social og økonomisk belastning," lyder det også i debatindlægget.

Stockphoto køleskab med lægemidler
Nyhed

Et nyt lægemiddel kan hjælpe en lille gruppe patienter med en meget sjælden og alvorlig form for psoriasis, som der indtil nu ikke har været en effektiv behandling mod. Men Medicinrådet har afvist at godkende lægemidlet. Uforståeligt for Psoriasisforeningen, der savner at se kroniske hudsygdomme taget seriøst på linje med andre kroniske sygdomme.

Hudpatienter venter næsten dobbelt så længe på at komme til speciallæge som for syv år siden

Her påtaler alliancen i debatindlægget de pt. 21 uger, ikke langt fra et halvt år, som danskere med kroniske hudsygdomme i gennemsnit må vente på at blive tilset af en hudlæge i dag. Også i maj blussede debatten om netop ventetider til speciallæger op igen, da Jyllands-Posten kunne berette om maksimale ventetider på 8 måneder til hudlæge, og DR Nyheder bragte en historie om, at ventetiden for hudpatienter er fordoblet sammenlignet med for syv år siden.

HudSagen spillede kort efter ind med et debatindlæg i Jyllands-Posten med konkrete løsninger til at nedbringe ventetiden på hudområdet. Den ønskede kulturændring såvel som ventetidsproblematikken er ikke løst med et quickfix, eller et par debatindlæg.

Men det handler om at få italesat sygdomsbyrden ved kroniske hudsygdomme og udfordringerne på hudområdet i så mange sammenhænge som muligt – og det bliver HudSagen ved med, indtil visionen om diagnose i tide og adgang til rette behandling og støtte er realiseret – for i sidste ende at sikre flere det bedst mulige liv med en kronisk hudsygdom.

Som Lars Werner, direktør for Psoriasisforeningen, skrev i et læserbrev til Weekendavisen tidligere på året:

”Helt overordnet er der behov for viden om og anerkendelse af den byrde, der knytter sig til at leve med en kronisk hudsygdom. Der er behov for fokus på, hvordan det påvirker det hele menneske og det at være menneske […]. Den viden skal udbredes til alle niveauer, så både patienterne selv, klinikerne og det omgivende samfund forstår og accepterer sygdomsbyrden ved hudsygdomme.”

Har du gavn af Psoriasisforeningen?

Kan du lide det, vi laver, til gavn for de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark? Så husk at støtte vores arbejde. 

Som privat forening er vi afhængige af medlemskaber og donationer fra frivillige og private for at kunne fortsætte indsatsen for psoriasissagen – fx vores rådgivningslinje, kampagner og oplysning, politisk arbejde og fremme af forskning.

Holde i hånd

Få indflydelse, eksklusive tilbud og rabatter og støt forskningen

Ungt menneske i mørk hættetrøje holder hånden over ansigtet, ser trist ud.
Debatindlæg/Kommentar/Holdning

I et læserbrev til Weekendavisen sætter direktør for Psoriasisforeningen, Lars Werner, fokus på den bagatellisering af hudsygdomme, der desværre stadig er udbredt, som kommentar til en professors udtalelse.

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.