Lette sløret billede af en gang, hvor en patient venter på at komme til lægen ved en dør med et nummer på.

Patienter med hudsygdomme i Region Midtjylland må i dag vente gennemsnitligt 30 uger på at komme til hudlægen, jf. seneste tal fra Sundhed.dk

Lange ventetider: Nu får Region Midtjylland en ny hudlægepraksis

Nyhed

De midtjyske psoriasispatienter har udsigt til at vente kortere på at blive tilset af en hudlæge. På et regionsrådsmøde er det besluttet at oprette en ny praktiserende hudlæge for at nedbringe regionens lange ventetider, der er blandt de længste i landet ─ en sag som Psoriasisforeningen har presset på for.

Ventetiderne til de danske hudlæger er uoverskueligt høje, i snit må danskere med kroniske hudsygdomme vente 126 dage på at komme til hudlægen. I Region Midtjylland er ventetiden i gennemsnit knap 30 uger, altså et godt stykke over et halvt år. Den lange ventetid kan have store konsekvenser for mennesker med psoriasissygdomme og medføre unødig forværring, nedsat livskvalitet og arbejdsevne mv. Psoriasisforeningen arbejder derfor vedholdende på mange forskellige måder, bl.a. særligt politisk, for at sætte fokus på problemet og nedbringe ventetiden. 

Derfor er det positivt, at Region Midtjylland på et regionsrådsmøde tirsdag den 6. december har besluttet at oprette et nyt såkaldt ydernummer til en ny hudlægepraksis i Ringkøbing-Skern Kommune, hvor regionens borgere pt. har længst afstand til en praktiserende hudlæge. 

”Hver enkelt nye hudlæge, der oprettes, har enorm betydning for psoriasispatienter. En ventetid som Region Midts på gennemsnitligt 30 uger eller bare landsgennemsnittet på 18 uger kan være ødelæggende som nydiagnosticeret, eller når man står midt i et nyt udbrud. Det er meget længe at gå med en aktiv, inflammatorisk sygdom med sviende, røde udslæt, der fx sprækker og gør ondt. Ikke mindst når alt peger på, at det er afgørende at sætte tidligt ind over for sygdommen,” udtaler Lonny Andersen, næstformand for Psoriasisforeningen, som selv er bosat i Region Midtjylland – og roser samtidig regionen for at prioritere hudområdet i denne sammenhæng. 

Portrætfoto af Psoriasisforeningens næstformand Lonny Andersen.

Ubehandlet psoriasis øger risikoen for følgesygdomme

Der er tiltagende viden om og forståelse for, at det er vigtigt at sætte tidligt ind over for en sygdom som netop psoriasis. For psoriasispatienter, en i forvejen udsat og overset kronikergruppe, er det alt for lang tid at vente månedsvis på at komme til hudlægen. 

Der er flere grunde til, at det er vigtigt at få psoriasissygdomme under kontrol. Psoriasis øger i sig selv risikoen for at udvikle en række følgesygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes, gigt og depression og kan medføre nedsat levetid. Ubehandlet bliver risikoen væsentligt forøget. Omvendt tyder det på, at en tidlig behandling og optimal sygdomskontrol kan have flere gavnlige virkninger og bl.a. nedsætte denne risiko. 

Op imod hver anden med psoriasis udvikler en eller flere følgesygdomme. Dertil føler mange sig belastet af sygdommen i hverdagen, på arbejde eller studie, kæmper med et finde effektiv behandling og håndtere behandling og sygdom i dagligdagen, gemmer sig bag lange ærmer, eller afholder sig helt eller delvist fra sociale sammenhænge. Det kan blive en social deroute, og kalder på rettidig handling og behandling for at sikre de bedste muligheder for et godt liv med en kronisk hudsygdom, understreger Psoriasisforeningen. 

Læs mere i Psoriasisforeningens hvidbog: psoriasis.dk/Hvidbog-UdsatogOverset

Kilde vedr. ventetid til dermatologer: Gennemsnitlig ventetid til hudlæger udregnet til 18.46 uger baseret på opgørelse fra sundhed.dk per 27/10/2022.
 

Udklip af debatindlægget med dir. Lars Werner i Dagens Medicin/Pharma.
Debatindlæg/Kommentar/Holdning

I dette debatindlæg udtrykker direktør Lars Werner sin bekymring for, at den skræddersyede behandling, der efter sigende skulle være fremtiden, i realiteten kun kommer de få til gode ─ udsigterne til at psoriasispatienter for alvor også får gavn af fremskridtene inden for personlig medicin er simpelthen ikke til at få øje på.

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.