Indhold
Spørgsmål/svar

Rådgivningens brevkasse: Hårbundspsoriasis og kostråd

I denne artikel besvarer Psoriasisforeningens rådgivningsteam spørgsmål fra medlemmerne. Ofte besvarer de spørgsmål, som mange andre medlemmer også går og spekulerer over, derfor har vi valgt at bringe nogle af de oftest stillede i Hud og Helse.

Spørgsmål til eksperterne

Brænder du inde med et spørgsmål, behøver du ikke betænke dig eller vente, du ringer eller skriver blot med det samme til Heidi, Kirstine eller Pernille. De er klar til at besvare dit spørgsmål enten pr. telefon eller mail (afhængig af hvilken kontaktform du har valgt) inden for to hverdage.

Psoriasis - albue

Heidi Nordahl Larsen blev uddannet sygeplejerske for 21 år siden og har de sidste 16 år været ansat som sygeplejerske på dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital.

Hårbundspsoriasis

Spørgsmål: Jeg har psoriasis i hårbunden og behandler så godt jeg kan, men har stadig udbrud. Hvad kan jeg gøre? 

Heidi svarer: Nogle gange kan det hjælpe at skifte behandlingsmiddel. Hvis behandlingsmidlet er en kutanopløsning, som indeholder isopropylalkohol (lugter sprittet), så kan den virke udtørrende. Det hjælper ofte at skifte til et præparat, som indeholder salve eller olie. Tal med din læge eller hudlæge om skift af  præparat. 

Spørgsmål: Har I forslag til forebyggelse/daglig pleje af hårbundspsoriasis? 

Heidi svarer: Flere med hårbundspsoriasis har god erfaring med at bruge en tjæreholdig shampoo som fx. Meditar 2% shampoo eller Terva tjære shampoo. De bruges forebyggende 1-2 gange om ugen. Begge  shampooer kan købes på nettet. 

Du kan også supplere behandlingen med fugt. En hårbundsbehandling  med olie, fx olivenolie, kunne være en mulighed. Du kan vælge at smøre hårbunden ind i olien inden sengetid og sove med det, eller du kan vælge at have det i håret i 10 minutter, hvorefter du vasker det ud. Selve vaskeprocessen er lidt besværlig. Når olien skal vaskes ud, så start med at presse så meget olie ud, du kan med fx. køkkenrulle. 
Herefter masserer du shampoo godt ind i det tørre hår og skyller med vand. Det kan være, at du skal vaske håret et par gange, før olien er helt ude af håret. 

Du kan også vælge at smøre en fed fugtighedscreme i hårbunden. Hvis håret bliver meget fedtet, så kan du vaske det ud, på samme måde som med olie.

Hud & Helse nr. 3-2022

 

Frugt og grønt

Kirstine Rosenfeldt er foreningens ergoterapeut og instruktør/træner. Kirstine er uddannet ergoterapeut, cand.scient. i idræt og sundhed, kostvejleder hos Nymanns, instruktør/personlig træner og selvstændig med sin egen virksomhed ”Sund-ergo”.

Anbefalinger og kostråd på nettet

Spørgsmål: På YouTube er der flere engelsksprogede videoer med forslag til, hvordan man forebygger udbrud af psoriasis. Her anbefaler de ofte, at man undgår mælkeprodukter, planteprodukter af solanum-familien (kartofler, tomater, aubergine, peber) og alt, der indeholder gluten, plus alkohol og rygning. Er der forskning, som har undersøgt, hvorvidt det er sandt? 

Kirstine svarer: Der bliver forsket meget, men der er intet videnskabeligt bevist i forhold til mælkeprodukter, gluten og natskyggefamilien. Dog er der foretaget forskning i forhold til alkohol og  rygning, som vurderes at forværre symptomer. MEN der er nogle patienter, der oplever forværrede symptomer/udbrud ved indtag af mælkeprodukter, gluten og/eller fødevarer fra solanum- og natskyggefamilien, så hvis du vil afprøve det, skal du undgå at spise en af delene i en periode på min. 2 uger, gerne 4 uger, hvorefter du vil kunne se, om det har en effekt. Vi er alle forskellige og har  forskellige tarmsystemer, som kan påvirke vores ind- og optag af fødevarer meget forskelligt, uanset om vi har psoriasis eller ej. Husk at se på afsenderen på internettet og/eller YouTube. Du kan kun ’stole’ på det,  hvis det er fra fx et universitet, sundhedsmyndigheder eller lign.

Hud & Helse nr. 3-2022

 

Familierådgiver

NYHED: Vi har fået en familierådgiver, hun hedder Pernille Hecht, og er uddannet cand.pæd. i pædagogisk psykologi, og er ny rådgiver for familier, hvor børn og unge er psoriasisramte.

 

Rådgivning

Kontakt vores rådgivning, når det passer dig! Som medlem af Psoriasisforeningen er det muligt, at du kan ringe eller skrive, når behovet for rådgivning opstår. Tøv endelig ikke med at kontakte dem!

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.