Nærbillede, udsnit af ung kvindes ansigt i profil, lettere sløret, fokus på øje.

Til psoriasisdagen 2024 skal vi tale højt om alt det, man ikke ser på huden

Nyhed

Alt for mange og især unge føler sig alene med psoriasis og de tanker og følelser, sygdommen giver. I anledning af Verdens Psoriasisdag den 29. oktober skal vi støtte hinanden i at tale højt om psoriasis – og sætte fokus på den mentale byrde som kan følge med. For psoriasis er meget mere end det, der kan ses med det blotte øje.

Selvom man måske skulle tro, at det er de fysiske symptomer, som er værst, så kan de psykiske udfordringer fylde lige så meget, hvis ikke mere. Alligevel er det ofte dem, der bliver talt mindst om. For mange og især unge er det nemmere at holde psoriasissen og de tanker og følelser, der følger med, for sig selv end at tale højt med andre om dem. 

Men sådan må det ikke være. For det kan være en stor hjælp at dele. Både for en selv, for familie og venner som kan hjælpe – og for andre, som måske har det på helt samme måde. Og så kan det øge forståelsen for psoriasis i samfundet. 

Derfor sætter vi i anledning af Verdens Psoriasisdag fokus på den usynlige side af psoriasis – alt det, man ikke ser på huden – og på hvordan vi støtter hinanden og især vores unge i at tale højt om det. 

”Noget af det, vi oftest hører fra mennesker med psoriasis og især unge med psoriasis er, at de føler sig helt alene med sygdommen. Som ”den eneste i verden” udtrykker mange unge det bogstaveligt. Mange har svært at tale med nogen om det, og alene i eget sind kan de tanker få lov til at vokse sig alt for store. Derfor skal vi støtte hinanden og især de unge i at tale højt om deres udfordringer.

Til det formål giver kampagnen noget at tale ud fra og ind i. For som vi ser igen og igen, er vi langt fra alene med de tanker og følelser, psoriasissen kan udløse,” udtaler formand for Psoriasisforeningen, Liselott Blixt, om kampagnen. 

Bliv lukket helt ind, under huden

Psoriasis forstærker alt det, der i forvejen er svært ved at være teenager.
Benedicte, 22 år.

I kampagnen møder du tre unge mennesker, som hver især modigt er stået frem og har lukket os helt ind – ind under huden – hvor de ærligt og uden filter deler deres tanker om, hvordan det er at være ung med psoriasis. 

Måske du kan genkende noget i deres fortællinger? Måske du får et nyt indblik i, hvordan dit barn tænker og føler? Og måske du bliver lidt klogere på, hvordan du kan være en hjælp og støtte, hvis du er tæt på en med psoriasis?

Vi håber i hvert fald, det vil inspirere dig til at tale højt om psoriasis, og lukke andre ind under huden. Besøg kampagnesiden her: 

Kun sammen kan vi nedbryde tabu og fordomme

Lever du med psoriasis? Så er du langt fra alene. Men sådan kan det ofte føles. For tabu og fordomme om sygdommen lever i bedste velgående, og får mange med psoriasis til at skærme sig for at undgå negativ opmærksomhed. Fx ved at dække sig til med lange ærmer, vælge farver der kamuflerer udslæt og skæl eller ved slet og ret at blive hjemme og undgå sociale sammenhænge, helt eller delvist. 

Det er en forståelig strategi. Men den har to kæmpe ulemper. Det får os til at tro, vi er de eneste, der lever med sygdommen. Og det forhindrer resten af befolkningen i at blive klogere på psoriasis. 

Vi er mere end 200.000 med psoriasis i Danmark! Og kun vi kan rette op på misforståelserne og de fejlagtige fordomme. Lad os sammen give den en skalle for at nedbryde tabuet – og tale højt om psoriasis. Til gavn for os alle. 

Bagom kampagnen

Mange med psoriasis og særligt de unge kæmper ikke kun med fysiske gener. De kæmper med store sociale problemer og lavt selvværd. De kæmper med isolation og en følelse af at stå udenfor. De kæmper med at blive forstået og blive set – og at turde at blive set. Set som de er.  

Det betyder for mange, at de isolerer sig, holder sig væk fra fester og sociale arrangementer eller generelt ikke deltager på samme måde i et ungt liv, der har fart på. Det kan have stor betydning for deres nutid og sætte dybe spor i deres fremtid.

I Psoriasisforeningen ved vi fra vores medlemmer, hvor vigtigt det er at tale højt om psoriasis. Og at særligt unge med psoriasis tør tale højt om deres udfordringer – og får støtte fra deres nærmeste til at gøre det. 

I kampagnen får du selv, de unge, og pårørende til de unge, noget at tale ind i og ud fra – og til at tage snakken, før det bliver sværere, end det måske behøver. 

...

Den vigtigste dag på året, den største chance for opmærksomhed

Psoriasis er meget mere end en hudsygdom. Det ved man, hvis man har haft den kroniske hudsygdom inde på livet enten selv eller som pårørende. Men selvom det er en af de mest almindelige hudsygdomme, så er uvidenhed om psoriasis fortsat udbredt i samfundet.

Derfor er Verdens Psoriasisdag årets vigtigste dag for de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark – og det bedste tidspunkt til at "lave noget larm" omkring psoriasis. 

Den 29. oktober er siden 2004 udnævnt som officiel og international mærkedag for psoriasissygdomme. I oktober måned hvert år markerer Psoriasisforeningen således mærkedagen med en kampagne, der skal sætte psoriasis på dagsordenen, udbrede kendskabet til sygdommen og nedbryde tabu og stigmatisering. Og dette års kampagne har altså et særligt fokus på dels den mentale byrde af psoriasis og dels unge. 

Psoriasisforeningens kampagne for psoriasisdagen i 2024 er blevet til med støtte fra Frimodt-Heineke Fonden, Lemvig-Müller Fonden, Harboe Fonden, Boehringer Ingelheim, Almirall Nordic, LEO Pharma, UCB Nordic og Eli Lilly. Det er dog kun Psoriasisforeningen, der har haft indflydelse på kampagnens udformning. 
 

Vidste du, at vi er en privat forening?

Kan du lide det, vi laver, til gavn for de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark? Så husk at støtte vores arbejde. 

Som privat forening er vi afhængige af medlemskaber og donationer fra frivillige og private for at kunne fortsætte indsatsen for psoriasissagen – fx vores rådgivningslinje, kampagner og oplysning, politisk arbejde og fremme af forskning.

Holde i hånd

Få indflydelse, eksklusive tilbud og rabatter og støt forskningen

Kontakt

Liselott Blixt

Landsformand
23 69 29 16

Puk Holm Hansen

Kommunikationsansvarlig og ungekoordinator
30 73 97 98

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.