Gustav Kalmar står ved en informationsstand og forklarer besøgende om sit projekt.

Gustav Kalmar forklarer om sit projekt på infostand ved finalen af 'Unge Forskere' 2024.

14-årig i medierne med psoriasis-creme

Nyhed

Historien om teenageren Gustav Kalmar, der har udviklet en ”alternativ” creme til lindring af psoriasis, breder sig med lynets hast blandt de danske medier herunder sociale medier. Psoriasisforeningen får i øjeblikket en del henvendelser om cremen – læs her, hvad foreningen har at sige om den.

Psoriasis er meget mere end en hudlidelse. De fleste, der lever med den kroniske, inflammatoriske sygdom, ved, at det kan være en lang kamp at finde en effektiv behandling. Mange må prøve det ene præparat efter det andet, kæmpe med svigtende effekt eller bivirkninger, ligesom nogen har betænkeligheder ved de medicinske behandlingstilbud. Derfor er der også et stort marked for ”alternative” midler til lindring af psoriasis. 

Af samme grund overrasker det ikke Psoriasisforeningen, at der er opstået stor interesse for Gustav Kalmars hjemmeudviklede psoriasis-creme – en del af det projekt, han netop har vundet junior-kategorien i ’life science’ for, ved dette års finale af talentkonkurrencen ’Unge Forskere’.

”Min mor har rigtig meget psoriasis. Så jeg har tænkt meget på, er der ikke en måde, man kan kurere det? Det fandt jeg så ud af, man ikke kan. […] Så jeg tænkte over, om man kunne lindre psoriasissen med nogle alternative, mere skånsomme virkemidler,” udtaler Gustav Kalmar til Psoriasisforeningen om motivationen for projektet. 

I det næste nummer af Psoriasisforeningens medlemsmagasin ’Hud & Helse’, der udkommer i juni*, fortæller han mere, bl.a. om præcis hvordan han har forsket i de ”alternative/ikke-medicinske virkemidler” og udviklet sin creme. 

For tidligt at sige, om det vil virke for flere

Hos Psoriasisforeningen er man altid positiv, når der kommer nye behandlingsmuligheder til de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark. Og det har stor betydning, når forskere retter øjnene mod psoriasisområdet, som ellers er temmelig overset.

Derfor er man i foreningen også begejstret for Gustav Kalmar og hans engagement og åbenlyse talent, men må også ”moderere hypen” om cremen: 

”Jeg tror godt, jeg tør sige, at det er drømmen for de fleste med psoriasissygdomme at finde et naturligt præparat, der effektivt kan behandle psoriasis uden nogen bivirkninger. Nogen er ligefrem desperate, hvilket desværre af og til bliver udnyttet. Derfor er vi i Psoriasisforeningen altid glade, når nogen sætter sig for at gøre en forskel for mennesker med psoriasissygdomme, og bidrage til at udvikle nye, effektive behandlinger”, udtaler direktør for Psoriasisforeningen, Lars Werner, og tilføjer:

”Ikke mindst fordi psoriasis er en meget individuel sygdom, hvor en behandling, der virker for dig, ikke nødvendigvis virker for mig. Det gælder også i denne sammenhæng, hvor man skal huske, Gustav har gennemført få eksperimenter med kun en enkelt forsøgsdeltager. Så det er for tidligt at konkludere, om det vil virke for flere, men vi glæder os til at se, hvad det kan blive til. Gustav er en inspiration, og uanset hvad har han bidraget til en masse opmærksomhed til psoriasissagen, hvilket også har stor betydning,” slutter Lars Werner. 

Læs mere om Gustav og hans psoriasis-creme i Hud & Helse

Der mangler altså større studier for at kunne dokumentere cremens effekt og sikkerhed, og om den vil virke for et flertal af psoriasispatienter, men Gustav fortæller til Hud & Helse, at han godt kunne forestille sig at forske videre i de alternative virkemidler. 

Psoriasisforeningen glæder sig til at se, hvad han kommer frem til, og håber, han lykkes med et produkt, alle med psoriasis kan få gavn af. Læs hele artiklen med Gustav Kalmar og hans psoriasis-creme i medlemsmagasinet 'Hud & Helse' til juni. 

*Er du medlem, kan du tyvstarte og læse artiklen med Gustav allerede nu i vores medlemsunivers. Klik på linket længere nede.

Har du gavn af Psoriasisforeningen?

Kan du lide det, vi laver, til gavn for de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark? Så husk at støtte vores arbejde. 

Som privat forening er vi afhængige af medlemskaber og donationer fra frivillige og private for at kunne fortsætte indsatsen for psoriasissagen – fx vores rådgivningslinje, kampagner og oplysning, politisk arbejde og fremme af forskning.

Holde i hånd

Få indflydelse, eksklusive tilbud og rabatter og støt forskningen

Blogindlæg/portræt
Portræt af Gustav Kalmar, dreng 14 år står og smiler, foran en grøn baggrund (hæk) med en rød hættetrøje på.

Hvad findes der af ”skånsomme” muligheder til at lindre psoriasisudbrud uden at skulle bekymre sig om bivirkninger? Gustav Kalmar har forsket i ikkemedicinske virkemidler mod psoriasis og mener at have et nyt bud. Nå ja, og så er han 14 år – og med i finalen ved talentkonkurrencen ’Unge Forskere’ 2024.

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.