Behandling

Typer af behandling

Næsten hver tredje patient med psoriasis får ikke behandling. Det kan skyldes, at patienten ikke oplever sygdommen som et problem - eller måske ikke orker at smøre sig med creme og salver dagligt.

Der findes mange forskellige former for behandling, og der findes også en for dig. Hvilken behandling du tilbydes, afhænger af sværhedsgraden af din psoriasis. 

Behandlingstilbud følger som udgangspunkt en trinmodel: 1) lokalbehandling, 2) lysbehandling, 3) systemisk behandling, 4) biologisk behandling.

Man starter typisk nederst på trappen med lokalbehandling og bevæger sig opad i dialog med lægen, til man finder den behandling, der virker bedst. Denne model kaldes ofte for behandlingstrappen.

1) Lokalbehandling

De fleste psoriasispatienter kan ofte behandle let til svær psoriasis ved at smøre de sygdomsramte områder med forskellige aktive stoffer, der fås i form af creme, salve, gele eller opløsning. Denne form for behandling kaldes også lokalbehandling og kan som oftest foregå som hjemmebehandling.

Psoriasis - albue

Ved lokalbehandling påføres de aktive stoffer kun det sygdomsramte område. På den måde undgår man at påvirke den raske hud alt for meget.

2) Lys og strålebehandling

Solens stråler har en positiv effekt på de fleste psoriasispatienter. Lys- og strålebehandling gives typisk til patienter med moderat til svær psoriasis, hvor sygdommen dækker et større hudområde.
Solens positive effekt på psoriasis skyldes de ultraviolette stråler. Strålerne kan opdeles i kortbølgede UVB-lys og langbølgede UVA-lys, som hver på deres måde og i kombination med andre behandlingsformer har en gavnlig effekt på psoriasis.

Lys og Strålebehandling

Strålerne kan opdeles i kortbølgede UVB-lys og langbølgede UVA-lys, som hver på deres måde og i kombination med andre behandlingsformer har en gavnlig effekt på psoriasis.

Klimabehandling

Klimabehandling er en behandling, som ved hjælp af naturens mineraler og solens stråler kan forbedre psoriasis. Behandlingen er målrettet patienter med svær psoriasis og bruges som et alternativ til indlæggelse på hospital.

3) Systemisk behandling

Systemisk behandling er medicin, der tages som tabletter eller indsprøjtninger og af den grund påvirker hele kroppen. Det er i modsætning til lokalbehandling, som kun virker der, hvor de bliver påført på huden, for eksempel i form af cremer. Systemisk behandling gives i flere former. 

Piller

Medicin gives mange forskellige steder på og i kroppen. Nogle gange gives medicinen lige dér, hvor der er problemer, det hedder lokalbehandling. Andre gange fører blodet medicinen rundt i kroppen, det hedder systemisk behandling.

4) Biologiske lægemidler

Biologiske lægemidler er kendetegnet ved at bekæmpe sygdomme vha. stoffer, der findes naturligt i kroppen, som fx hormoner. Behandlingen virker ved at blokere de signaler, der er aktiveret under udvikling af psoriasis.

Når du hører om biologiske lægemidler, vil du ofte også høre udtrykket 'biosimilære' lægemidler. Et biosimilært lægemiddel er også et biologisk lægemiddel, det er blot en form for kopi af et eksisterende biologisk lægemiddel. Biologisk behandling beror på gensplejsede proteiner og gives som injektionskur til såvel psoriasis- som psoriasisgigtpatienter.

Behandlingen kan være særdeles effektiv, men anvendes stadig med forsigtighed. Dels er biologisk behandling temmelig dyr. Dels virker den immunundertrykkende, hvilket betyder risiko for svære infektioner.

Til dig der bruger infliximab

Infliximab er navnet på det aktive stof i ét af de mange biologiske lægemidler, der findes til behandling af bl.a. psoriasis. Følgende præparater indeholder infliximab: Remicade, Flixabi, Inflectra, Remsima og Zessly.

Lægemiddelstyrelsen har udsendt en orientering om opdaterede anbefalinger vedr. brugen af infliximab. 

Er du bruger af infliximab, og er du gravid eller blevet mor inden for det sidste års tid?
Så læs her

...

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.