Psoriasis - albue

Lokalbehandling - creme, salve, gele eller opløsning

Ved lokalbehandling påføres de aktive stoffer kun det sygdomsramte område. På den måde undgår man at påvirke den raske hud alt for meget.

Ofte skal man smørebehandle 1-2 gange daglig i en kortere eller længere periode, alt efter hvor hårdt huden er angrebet, og hvilke aktive stoffer man benytter. For at forhindre nye udbrud kan det ofte komme på tale at vedligeholde et godt behandlingsresultat ved at smøre sig dagligt i lange perioder.

Hormonbehandling 

Kroppen producerer en række steroider, der kaldes binyrebarkhormoner, og som hjælper kroppen med at modarbejde betændelsestilstande. Disse kan også fremstilles kemisk som et hormonpræparat, der bruges til lokalbehandling af let til moderat psoriasis. I daglig tale bruges hormon- og steroidbehandling synonymt.

Inddelt i styrkegrader
Behandlingen med binyrebarkhormon har været til rådighed de sidste 50 år og fås i dag både som creme, salve, gele og opløsning. Hormonpræparater er opdelt i grupper efter styrkegrader, hvor styrken afhænger af molekylestrukturen i præparatet. Gruppe I og II er de relative svage midler. Gruppe III og IV er de stærke præparater.

Huden er ikke lige tyk overalt
Jo tykkere huden er, jo stærkere hormonpræparat må og skal man bruge. I ansigtet, på øjenlåg og omkring kønsorganerne er huden forholdsvis tynd, og man skal derfor bruge et mildere hormonpræparat (gruppe I-II), De stærkere præparater bruges på kroppen, til håndflader og fodsåler.

Skal trappe ned med tiden
Normalt bruger man de stærke præparater (gruppe III og IV) i starten af behandlingsforløbet dog maks. en måned, hvorefter man nedtrapper, inden behandlingen helt afsluttes. Det er væsentligt, at man følger lægens anvisninger, idet man ellers kan opleve bivirkninger.

Bivirkninger
Hormonpræparater må kun bruges i en begrænset periode, da det ellers kan medføre tynd hud, udvidede blodkar og overfladiske blødninger i huden. Gruppe III og IV præparater må aldrig anvendes i ansigtet, da det kan medføre blivende skader af den tynde ansigtshud. Desuden er det væsentligt, at man gradvist nedtrapper behandlingen med gruppe III og IV steroider. Stopper man pludselig behandlingen, kan det medføre forværring af psoriasis (rebound-fænomenet).

Tjære

Tjære er en af de ældste behandlingsformer af psoriasis og har en god virkning på pletpsoriasis (plaque psoriasis). Desværre er det ofte forbundet med misfarvning af huden og tøj samt lugtgener. I dag fås tjære både i cremer eller salver tilsat 5% stenkulstjære, som kan anvendes 1-2 gange dagligt. Allerede efter nogle ugers behandling ses ofte et resultat. Tjæreshampoo kan også anvendes ved lettere grad af hårbundspsoriasis. Desuden kan man også få tjærebade på hospitalet.

Bivirkninger
Udover lugtgener og misfarvning af hud øger tjærebehandling hudens lysfølsomhed, hvilket vil sige, at huden bliver ekstra følsom overfor solens stråler. Desuden kan det være forbundet med blærer, hudirritation og allergi.

Salver eller cremer?

Cremer
Cremer er ofte velegnede til behandling i ansigtet og andre synlige steder på kroppen, hvor man ønsker et mere kosmetisk præparat. Ulempen ved cremer kan være, at de indeholder konserveringsmidler, som kan fremkalde allergi.

Salver
Salver er mere fedtede end cremer, fordi de indeholder vaseline mv. Vaselinebaserede produkter er f.eks. vanskelige at vaske ud af håret og er derfor ikke særlig velegnede til behandling af hårbundspsoriasis. Til gengæld har salver en blødgørende effekt og kan derfor med fordel anvendes ved psoriasis med tykke skæl og skorper.

Gele

Gele egner sig især til behandling af stærkt behårede områder, såsom hårbunden.

Opløsning

En opløsning er en tynd ofte klar væske, som er lettere at anvende i behårede områder f.eks. hårbunden, hvor det er vanskeligt at bruge cremer og salver. Opløsning kan også bruges ved neglepsoriasis, hvor opløsningen sprøjtes ind i neglevoldene.

Shampoo

Enkelte præparater kan fås som shampoo f.eks. tjæreshampoo, der kan bruges til mild hårbundspsoriasis.

Behandling med bade

Der findes forskellige former for bade, der kan have en gavnlig effekt på psoriasis. Badene kan både bruges til mindre hudområder på kroppen såvel som på hele kroppen.

Saltvandsbade

Saltvandsbade har ligesom Det Døde Hav i Israel en helsevirkning, fordi koncentrationen af salt er på mere end 30 %. I Danmark findes der to steder, hvor man kan få saltbade. Det er i Saltcentret i Mariager, hvor man netop kalder saltvandsbadet for "Det Døde Hav". Samt på behandlingsstedet Læsø Kur og Helse på øen Læsø, hvor man også kan få fire ugers “klimabehandling”

Bivirkninger
Der er ingen bivirkninger forbundet med saltvandsbadning, men det er dog altid en god ide at huske og smøre grundigt med creme.

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.