Se symptomerne: Psoriasis kommer sjældent alene

Omtale

Én diagnose kommer sjældent alene. Det er virkeligheden for personer med psoriasis og andre auto­immune sygdomme. Derfor har Psoriasisforeningen været med til at udvikle en symptom­tjekker, der hjælper dig med at spotte symptomerne på andre autoimmune sygdomme og følgesygdomme.

Mennesker, der lever med psoriasis og andre autoimmune sygdomme, har en øget risiko for at blive ramt af en række andre sygdomme. 

En undersøgelse fra KORA, som er forkortelsen for Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, viser, at mere end hver femte med autoimmune sygdomme har mere end én autoimmun sygdom.

Se undersøgelsen i dens fulde længde her

Mangel på information om autoimmune sygdomme

Det er der bare ikke mange, der ved. Heller ikke blandt vores medlemmer. Og det er et stort problem.

For hvis du ikke ved, at du er i risikozonen for andre sygdomme, ud over din kendte diagnose, er det svært at være opmærksom på symptomerne. Og uden opmærksomhed på symptomerne er det vanskeligt at få talt om dem med din læge og sikre, at du får den optimale behandling. Det har vi nu gjort noget ved i Psoriasisforeningen.

Symptomtjekker skal bidrage til et bedre behandlingsforløb

Psoriasisforeningen er gået sammen med fire andre patientforeninger – Colitis-Crohn Foreningen, Patientforeningen HS Danmark, Foreningen for Rygsøjlegigt og Morbus Bechterew og Foreningen for Unge med Gigt – under overskriften De Autoimmune.

”Sammen har vi udviklet en symptom­tjekker, hvor du kan tjekke dig selv for symptomer, som du bør være særligt opmærksom på; så du i fællesskab med din læge kan tilrettelægge et så godt behandlingsforløb som muligt”, siger direktør i Psoriasisforeningen, Lars Werner.

Film fortæller, hvad du skal være opmærksom på

Her på website kan du også se en række korte film, hvor læger og patienter fortæller om, hvad du især skal være opmærksom på, hvis du har gigt, kronisk tarmbetændelse, HS eller psoriasis. Ligesom du kan finde uddybende information om autoimmune sygdomme og relaterede følgesygdomme, som du skal være særligt opmærksom på.

 

Ved at trykke på play accepterer du cookies og sporing fra den eksterne videoudbyder.

Udnyt den knappe tid i konsultationen optimalt

Værktøjet kan ikke stille nogen diagnose. Det kan kun lægen. Men du kan bruge det til at tjekke, om du har oplevet nogle symptomer på andre autoimmune sygdomme eller følgesygdomme, som det er vigtigt, at du får talt om med din læge.

Helt konkret får du en række spørgsmål, som er relevante i forhold til din kendte diagnose. Og så kan du printe dine svar og bruge dem som et udgangspunkt for din snak med lægen til den næste konsultation.

Værktøjet kan dermed være et bidrag til, at du sammen med lægen udnytter den knappe tid til konsultationen bedst muligt og får talt om det, der er vigtigst for dit helbred og din trivsel.

 

Læge-patient-forhold

Har du en autoimmun sygdom, kan du her gå ind og se, om du har symptomer på andre autoimmune sygdomme, som du bør tale med din læge om. Mere end hvert femte menneske med en autoimmun sygdom har mere end én diagnose, og det er derfor vigtigt, at du og din læge er opmærksom på dine symptomer, så du opnår den bedst mulige behandling.

 

Fakta 

Mere end 200.000 danskere lider af psoriasis. Det er en såkaldt autoimmun sygdom – en betegnelse, der også omfatter sygdomme som gigt, kronisk tarmbetændelse og hudsygdommen HS.

Op mod 400.000 personer i Danmark har en eller flere autoimmune sygdomme. Sygdommene er kroniske og skaber en betændelses­tilstand i immunsystemet. Og så har de det til fælles, at én diagnose desværre sjældent kommer alene.

 

...

 

Kontakt

Landskontoret

Hovedkontor
36 75 54 00

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.