Hver femte dansker med svær psoriasis får en depression

Nyhed

Den nye nationale kliniske retningslinje for psoriasis er for enøjet, når den ikke medtager behandlingen af alvorlige følgesygdomme ved psoriasis som depression, forhøjet blodtryk og diabetes.

Der er stor risiko for, at lægerne med vejledningen i hånden kommer til at tabe psoriasisramte med alvorlig sygdom på gulvet, mener Psoriasisforeningen.

Hver anden af de 165.000 danskere med psoriasis rammes også af minimum én anden sygdom som depression, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdom, diabetes og psoriasisgigt.  Alligevel tager den nye nationale kliniske retningslinje (NKR)  fra Sundhedsstyrelsen, der skal sikre ensartet behandling af høj kvalitet for mennesker med psoriasis over hele landet, kun fat om to af følgesygdommene, nemlig psoriasisgigt og hjerte-karsygdomme. Det er en alvorlig fejl, når hver 5. med svær psoriasis også rammes af depression , mener Lars Werner, der er Direktør i Psoriasisforeningen.

Formanden for Psoriasisforeningen, Jens Sloth Nielsen, har selv siddet med rundt om bordet i den såkaldte referencegruppe, som selve arbejdsgruppen bag NKR har bedt om input til deres arbejde.

”Det er beklageligt, at man ikke har taget de øvrige, meget alvorlige følgesygdomme med, når man har brugt så mange kræfter og tid på at udarbejde en national klinisk retningslinje for psoriasis. Vi frygter, at de psoriasisramte, der også rammes af depression, ikke får den rette hjælp og behandling i tide, når lægerne ifølge vejledningen skal fokusere på andre aspekter. ”

”Det har været positivt at være med i referencegruppen, og vi har fået en del af vores synspunkter med, når det gælder selve psoriasisbehandlingen. Desværre var indholdet til selve retningslinjen allerede fastlagt, da vi kom ind i billedet og derfor er andre vigtige følgesygdomme ikke en del af retningslinjen. Derfor opfordrer vi Sundhedsstyrelsen til fremover at tage patientforeningerne med i selve arbejdsgruppen eller i udformningen af indholdet til NKR, ” siger Jens Sloth Nielsen.

Den nye nationale kliniske retningslinje for psoriasis beskriver, at det er god praksis med en årlig systematisk screening for hjerte-karsygdomme, og at det er god praksis at tilbyderegelmæssig opsporing af psoriasisgigt til psoriasisramte med svær psoriasis. Den årlige screening bør også omfatte depression og de andre følgesygdomme.

”Det tager ikke meget ekstra tid at spørge ind til depressionssymptomer ved en årlig samtale. Og når vi ved, at hver 5. med svær psoriasis rammes af depression og dermed får endnu sværere ved at fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet, er vi uforstående overfor, at det er udeladt af retningslinjen. Vi opfordrer derfor både dermatologer, reumatologer, praktiserende læger og psoriasisramte, samt pårørende til at være opmærksomme på symptomer på depression, ” siger Lars Werner.

Psoriasisforeningen sætter på fokus på følgesygdomme ved psoriasis

Fakta om psoriasis

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsygdom, der er kendetegnet ved tykke skæl på huden. Ca. 14 million mennesker i Europa  og 125 million mennesker i hele verden har psoriasis. Det svarer til ca. 2-3 % af alle mennesker.
I Danmark er der ca. 165.000 personer med psoriasis.

Der findes flere typer af psoriasis. Den hyppigste kaldes på dansk blot almindelig psoriasis (psoriasis vulgaris eller plaque psoriasis) og den udgør ca. 80 % af alle tilfælde. Sygdommen viser sig ved røde, tykke skel på huden med sølvfarvede, døde hudceller, som typisk ses på albuer, knæ, hovedbund og den nederste del af ryggen. 

42 % udvikler psoriasisgigt og 50 % udvikler minimum én følgesygdom

...

Fakta om NKR

De nationale kliniske retningslinjer er systematisk udarbejdede, faglige anbefalinger, der kan bruges som beslutningsstøtte af sundhedspersonale. Retningslinjerne behandler udvalgte aspekter af diagnostik, behandling, pleje og rehabilitering for konkrete patientgrupper, hvor der er fundet særlig anledning til at afdække evidensen.

Retningslinjerne er baseret på videnskabelig evidens og den bedste praksis, og formålet er at understøtte en ensartet indsats på tværs af kommuner, regioner og praksissektoren – uanset hvor i landet patienten bor.

...

i Leo Pharma og Psoriasisforeningen, Undersøgelse blandt danskere med psoriasis, 2015, side 10
ii Sundhedsstyrelsen, National Klinisk Retningslinje for psoriasis, 2016.
iii Leo Pharma og Psoriasisforeningen, Undersøgelse blandt danskere med psoriasis, 2015, side 10
iv Ortonne JP, Prinz JC. Alefacept: a novel and selective biologic agent for the treatment of chronic plaque psoriasis. Eur J Dermatol. 2004 Jan-Feb; 14(1):41-5.

Vi gør opmærksom på, at denne artikel er af ældre dato, og at Sundhedsstyrelsen i 2023 har meldt ud, at de Nationale Kliniske Retningslinjer på psoriasisområdet er forældede. Læs mere på Sundhedsstyrelsen hjemmeside

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.