Indhold

Sammenhængende behandling: Større sammenhæng i patienters behandlingsforløb er en fordel for alle

Direktør i Psoriasisforeningen, Lars Werner, er ikke i tvivl: Der er brug for et langt smidigere system, når det handler om kommunikation og henvisning af patienter mellem praktiserende læge, speciallæge og hospitalsafdeling på psoriasisområdet.

Portræt af direktør Lars Werner forår 2023

Uholdbart set-up

De fleste mennesker, der lever et liv med en psoriasissygdom, og som har haft brug for kontakt til speciallæge eller hospitalsafdeling i enten dermatologi (hud), reumatologi (led) eller i forbindelse med følgesygdomme har sikkert oplevet det: Kommunikationen på tværs af specialer og op gennem systemet er mangelfuld, og ofte må man gentage sygdomshistorikken og selv tage ansvaret for, at vigtig information videregives. Deroveni skal lægges det langstrakte forløb, det giver, når man hver gang skal igennem ventetiden ved egen læge, speciallæge og derefter hospitalsafdeling.

”Det er simpelthen hverken rimeligt eller holdbart. Patienter bruger alt for meget tid og mange kræfter på at blive udredt og få den rette behandling. Det går ikke kun ud over den enkeltes livskvalitet, men er også samfundsmæssigt og økonomisk fordyrende med bl.a. sygedage, sygdomsforværring og følgesygdomme i kølvandet,” påpeger Lars Werner og fortsætter:

”Sådan som systemet er sat op i dag, kan det ikke undgås, at vigtig information går tabt undervejs.”

Løsninger

Heldigvis er det muligt at ændre på. ”Vi er, som regeringen har lagt op til i deres nye sundhedsstrukturudspil, nødt til at tænke sundhedsvæsnet anderledes, når det gælder kronikere. Det bør selvfølgelig også inkludere psoriasisområdet,” forklarer Lars Werner.

”Der skal være langt større samarbejde mellem de forskellige sygdomsspecialer, fordi mennesker med en psoriasissygdom ofte også rammes af følgesygdomme. Patienten skal måske også udredes for gigt, diabetes eller depression, og hver gang skal man tilbage til egen læge for at få en ny henvisning. Hvis man i stedet gav fx hudlægen mulighed for at henvise direkte til andre speciallæger og psykolog, ville man ikke alene kunne spare patienten for megen ventetid, men også de praktiserende læger, som et ekstra led. Vi ser gerne en smidigere og hurtigere bevægelse, så patienter med kroniske lidelser som psoriasis i hud og led kan komme hurtigere til,” uddyber han.

”Samtidig er en forbedret kommunikation mellem praktiserende læge, speciallæge og hospitalsafdelinger essentiel. Det er ikke nok med et kort resumé af sygdomshistorikken. Man er nødt til at tale sammen om at få lavet et system, som sikrer, at vigtig information om sygdomme, medicin og behandlinger bliver viderebragt på tværs af specialer og op igennem systemet,” pointerer han.

NCAS – det gode eksempel

Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (NCAS) er det gode eksempel. Her er patienten det naturlige centrum, de og sundhedsprofessionelle fra forskellige specialer kommer til patienten. ”På NCAS er konsultationerne tilrettelagt smidigt efter patientens behov. Det gør også, at patienten kan have flere konsultationer samlet på én dag, modsat i det øvrige sundhedssystem hvor man ofte må transportere sig til forskellige lokationer og har konsultationerne spredt ud,” fortæller Lars Werner og fortsætter:

”I den bedste verden havde vi et NCAS i hver region, som der er Steno (Diabetes), gigtcentre og tilbud til kronikere fra andre store specialområder i alle regioner.”

Nyttig viden
Portrætfoto af Louise Faurskov Møller fra Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme

Når man får stillet en diagnose på en eller flere autoimmune sygdomme som psoriasis, oplever sygdomsforværring eller udsving, er det ofte forbundet med nye udfordringer i forhold til fx familie, job eller socialliv. Derfor er der behov for støtte til sygdomsmestring, og en af kanalerne hertil er Nationalt Center for Autoimmune Sygdommes (NCAS) et ”videnscenter".

Psoriasisforeningen arbejder kontinuerligt for en mere sammenhængende behandling for mennesker med psoriasis i hud og led i Danmark ved hele tiden at tale ind i sagen med relevante faglige foreninger, sundhedspersoner, embedsmænd, styrelser og departementer – og selvfølgelig relevante, folkevalgte politikere på sundhedsområdet.

Når du som medlem støtter Psoriasisforeningen, støtter du samtidig det vigtige arbejde med at synliggøre psoriasissagen og de store udfordringer psoriasissygdomme medfører menneskeligt og samfundsmæssigt. Mere end 200.000 danskere er ramt af psoriasis, og derfor er det nødvendigt med en forening, der har ballasten til ikke kun at synliggøre udfordringerne, men også kunne pege på konkrete løsningsforslag for de relevante beslutningstagere.

Artiklen er skrevet af Mette Vennerstrøm, kommunikationsmedarbejder, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 4-2024.

Portrætfoto af journalist Thomas Breinholt

Vi mangler et tredje ben i behandlingerne i sundhedsvæsnet, nemlig at lære folk at bruge ”egne selvhelbredende kræfter”, mener Thomas Breinholt, der i sit mangeårige journalistiske virke har specialiseret sig i den gådefulde placeboeffekt. Erfaringer og viden, han har samlet i sin bog ”Kan man tænke sig rask?”, og som han ”koger ned” for Hud & Helse i dette interview. Og det er IKKE bare ”hokus pokus”.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.