Indhold
Blogindlæg/portræt

Ny landsformand: ”Jeg vil gøre mit for at blive medlemmernes formand”

Hun har figureret på listen over de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen og i årevis taget de oversete patientgruppers parti. Nu har hun sagt ja til at stå i spidsen for Psoriasisforeningen. Personligt har hun også den kroniske hudsygdom tæt inde på livet.

Privatfoto af Liselott Blixt, formand for Psoriasisforeningen, der sidder på sin røde motorcykel foran et bjerglandskab.

”Ringen er sluttet på mange måder for mig i dag. For 30 år siden meldte jeg mig ind i Psoriasisforeningen, første gang, da min søn fik konstateret psoriasis. Noget af det, der slår mig mest, når jeg står her, er, at mange af de problemer, vi oplevede i behandlingen og vilkårene for psoriasispatienter dengang, er de samme i dag. Det viser, at der i den grad stadig er brug for Psoriasisforeningen.”

Sådan sagde Liselott Blixt, da hun søndag den 15. september blev valgt som ny landsformand på Psoriasisforeningens hovedbestyrelsesmøde. Her valgte foreningens øverste myndighed enstemmigt Liselott Blixt, efter hidtidige formand Sten Svensson valgte ikke at genopstille. Som hun selv pointerer, er den ny formand dog langt fra ny i foreningen.

Vandret rundt med psoriasis-tattoos i ansigtet

Udover sit oprindelige medlemskab har Liselott Blixt på forskellige måder bidraget til psoriasis-sagen i mange år bl.a. i sit politiske virke og som formand for Folketingets Sundhedsudvalg, men også mere direkte som en del af Psoriasisforeningens politiske udvalg siden 2022.

”Jeg har mine egne erfaringer med livet med psoriasis, med frustration og håb, med at gå til lægen og prøve alle mulige forskellige behandlinger og midler for at min søn skulle blive fri af psoriasissen. Og jeg har som politiker vandret rundt i København med psoriasis-tattoos* i ansigtet og fået psoriasis på dagsordenen.

At blive bedt om at komme ind og tage over efter en fantastisk formand, det er en ære. Og jeg vil sætte mig dybt ind i alle hjørner af foreningen, tage rundt i landet og møde kredsene og medlemmerne – og gøre mit for at blive medlemmernes formand,” understreger Liselott Blixt.

*Falsk tatovering (afvaskeligt mærke) red. 

Kan ikke få armene ned

Begejstringen var allerede stor hos Psoriasisforeningen dengang i efteråret 2022, da Liselott Blixt efter 15 år i Folketinget – og flere års samarbejde med foreningen i forskellige politiske spørgsmål – sagde ja til at stille sin sundhedspolitiske ekspertise til rådighed i foreningens dertil oprettede sundhedspolitiske udvalg.

Herigennem har hun de seneste to år lært en række af medlemmerne at kende, talt med frivillige i kredsbestyrelser, regioner og udvalg og sat sig ind i både det lokale arbejde og indsatserne for børn og unge.

”Vi kan ikke få armene ned, nu hvor Liselott har takket ja til at tage skridtet videre og stå i spidsen for psoriasissagen – og timingen kunne ikke være bedre til en formand med en stærk sundhedspolitisk profil, der kan tilføre enestående sundhedspolitisk knowhow og ny drivkraft bag ambitionerne om at sikre flere med psoriasissygdomme tidligere udredning, effektiv behandling og sygdomskontrol,” udtaler Psoriasisforeningens direktør, Lars Werner, om valget af den nye formand.

Fakta om Liselott Blixt

Liselott Blixt nåede at sidde i Folketinget i 15 år fra 2007-2022, fra 2015-2019 som formand for Folketingets Sundhedsudvalg – hvilket kan betegnes som en af de mest magtfulde sundhedspolitiske poster. I samarbejde med Psoriasisforeningen har hun bl.a. banet vejen for realiseringen af Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme, ved at sikre bevilling til pilotprojektet på finansloven i 2018, samt sikret tilskud til fodterapi for psoriasisgigt-patienter.

Liselott Blixt engagerer sig i dag fortsat i kommunalpolitik som medlem af Greve Byråd, hvor hun arbejder partineutralt og med særlig fokus på sundhedsområdet.

...

På høje tid at kroniske hudsygdomme tages seriøst

Da hun satte sig i formandsstolen, var Liselott Blixt da også klar til at trække i arbejdstøjet med det samme. I pressemeddelelsen om Psoriasisforeningens nye formand brugte hun anledningen til at påtale de ”uhyrlige ventetider” på hudområdet – ifølge hende et udtryk for at kroniske hudsygdomme ikke tages seriøst:

”Det er på høje tid, at kroniske hudsygdomme bliver taget seriøst på linje med andre kroniske sygdomme i det danske sundhedsvæsen. Og det kræver som minimum, at man anerkender dem som behandlingskrævende og ikke byder psoriasispatienter at vente i månedsvis – over 8 måneder er det tilfældet i Region Nord – på at kunne igangsætte den behandling, som er så vigtig for at få psoriasis i ro.

Tager en kommende sundhedsreform ikke hånd om de uhyrlige ventetider på bl.a. hudområdet, skyder den forbi fra start,” udtalte den nyslåede landsformand i pressemeddelelsen.

Portræt af direktør Lars Werner forår 2023

Direktør i Psoriasisforeningen, Lars Werner, er ikke i tvivl: Der er brug for et langt smidigere system, når det handler om kommunikation og henvisning af patienter mellem praktiserende læge, speciallæge og hospitalsafdeling på psoriasisområdet.


Har selv oplevet "hvor forfærdelig psoriasis kan være"

Liselott Blixt har gennem årene været særligt optaget af en række forskellige oversete patientgrupper og udsatte borgere. Alligevel var det naturligt nu at kaste sig helhjertet ind i psoriasisområdet.

”At være mor til en søn, der har haft psoriasis siden fødslen, må nok være noget af det tætteste, man som udenforstående kan komme på at opleve, hvor forfærdelig en sygdom psoriasis kan være. Og det ligger mig derfor nært på sinde at få nedbrudt både det tabu og den bagatellisering, kroniske hudsygdomme gennemsyres af – og som er så ødelæggende for at få psoriasis taget seriøst,” slutter Liselott Blixt, formand for Psoriasisforeningen.

Når hun ikke agerer formand eller byrådsmedlem, har hun også fart på privat, når hun ”kobler af” på sin motorcykel. Og så har familien høj prioritet, Liselott Blixt bruger masser af tid sammen med sine børn og børnebørnene, som hun gerne henter, bringer og passer i et væk.


Artiklen er skrevet af Puk Holm Hansen, kommunikationsansvarlig, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 4-2024.

Portrætfoto af journalist Thomas Breinholt

Vi mangler et tredje ben i behandlingerne i sundhedsvæsnet, nemlig at lære folk at bruge ”egne selvhelbredende kræfter”, mener Thomas Breinholt, der i sit mangeårige journalistiske virke har specialiseret sig i den gådefulde placeboeffekt. Erfaringer og viden, han har samlet i sin bog ”Kan man tænke sig rask?”, og som han ”koger ned” for Hud & Helse i dette interview. Og det er IKKE bare ”hokus pokus”.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.