Indhold
Blogindlæg/portræt

Liselott Blixt: "Foreningen giver et vigtigt fundament"

Der er ikke mange, der ved det, men medlem af folketinget og sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti var i mange år aktivt medlem af Psoriasisforeningen. Anledningen var, at hendes søn allerede som baby fik konstateret psoriasis.

Portrætfoto af Liselott Blixt.

Én diagnose, men mange spørgsmål

Allerede da Liselott Blixt søn er baby, får han røde plamager i bleområdet. Lægen mener i første omgang, at der er tale om bleeksem, men den efterfølgende konsultation ved dermatologen resulterer i en diagnose på invers psoriasis. Med den diagnose i hånden følger der selvsagt mange spørgsmål hos forældrene.

”Dermatologen var god til at vejlede omkring påsmøring. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg havde det hele lagt i fast skema. Der skulle smøres mange gange i døgnet. Jeg måtte endda tage min søn op og smøre midt om natten. Det hjalp heldigvis,” fortæller Liselott Blixt. Hun fortsætter:

”Der var bare ikke meget information at finde om børn med invers psoriasis nogen steder. Alle kendte til psoriasis som skællende plamager på albuer og knæ, men min søn havde områder i skridtet og armhulerne, hvor der var åbent helt ind til kødet. Det var meget smertefuldt.”

Forestillingen om andres syn på psoriasis

Som mor til en lille dreng med psoriasis, er det vigtigt for Liselott Blixt, at sygdommen ikke fylder det hele i hverdagen. Hun tager derfor sin søn med i svømmehallen som alle andre forældre. Alligevel er det ikke altid let.

”Jeg følte, at de andre forældre i svømmehallen kiggede skævt til mig, når de så min søns store plamager og sår i bleområdet. Jeg skammede mig, for måske tænkte de, at jeg ikke var en god mor, der skiftede og passede min søn ordentligt,” husker hun tilbage.

Foreningsnetværket: støtte, erfaringsdeling og vigtige informationer

Liselott Blixt melder sig ind i Psoriasisforeningen i håb om at finde både yderligere informationer om sygdommen og ligesindede at erfaringsudveksle med.

”I de år var jeg både aktiv i Roskildekredsen og med på børnelejrene om sommeren. Det var meget givtigt at møde andre familier i samme situation og have god tid til at snakke sammen. Der var også dygtige sygeplejersker til stede med ekspertise på området til at se på hvert enkelt barn. I foreningen fik vi informationer, der ikke var tilgængelig andre steder, og når der var nyt om præparater eller en behandlingsform, hørte vi det meget hurtigt som medlemmer. Patientforeninger kan virkeligt meget på det punkt, og Psoriasisforeningen gav os et vigtigt fundament,” forklarer hun.

At sommerlejrene har betydet meget for hele familien, lægger Liselott ikke skjul på.

”Min søn mødte andre børn med psoriasis, og jeg selv kunne sænke skuldrene for en periode. Det var også her jeg for første gang så, hvor stor en indvirkning klimaophold som behandlingsform kan have. – Noget jeg virkelig har taget til mig og med videre i mit politiske virke,” slår hun fast. Hun fortsætter:

”Paradoksalt nok husker min søn slet ikke psoriasisdelen fra somrenes lejrture, men kun dragebygning og andre sjove aktiviteter. Det skyldes helt sikkert den normalisering af sygdommen, som er gældende der.”

Portrætfoto af Liselott Blixt.
Pressemeddelelse

Det er en fremtrædende profil i dansk sundhedspolitik med en lang historik for at tage de mest oversete patientgruppers parti, der nu bliver formand for Psoriasisforeningens nyetablerede sundhedspolitiske forum. Et tiltag der skal understøtte og styrke foreningens politiske arbejde og påvirkningskraft.

Fra barn til voksen

Liselott Blixt husker tydeligt, da hendes dreng blev til teenager og selv skulle til at overtage behandlingen.

”Der gik lang tid, hvor jeg blev ved med at smøre ham, fordi han ikke kunne lide at få den fedtede creme på fingrene. På et tidspunkt syntes jeg, at han simpelthen var blevet for stor til at have sin mor til at smøre sig – også fordi det jo bl.a. var i skridtet. Og han vidste jo faktisk godt, hvordan det skulle gøres, men jeg hjalp selvfølgelig i starten,” forklarer hun.

”Selv den dag i dag, hvor han er voksen og hans psoriasis kun er på et minimum med en plet i ansigtet en gang imellem, kan jeg godt tage mig selv i stadig at sige, at han skal huske at gå til lægen med det,” slutter hun med et smil.

Artiklen er skrevet af Mette Vennerstrøm, kommunikationsmedarbejder, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 1-2022.

Blogindlæg/portræt
Portræt af Liselott Blixt taget ifm. Psoriasisforeningens Sundhedspolitiske Forum

Hun har været på listen over de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen. Men vigtigere har Liselott Blixt en lang historik for at tage de mest oversete patientgruppers parti. Den interesse forfølger hun nu uden for Christiansborgs mure, både i psoriasissagens tjeneste men også via personlige projekter og uddannelse inden for bl.a. stresscoaching, fortæller formanden for foreningens nye sundhedspolitiske forum til Hud & Helse nr. 1, 2023.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.