Indhold
Portræt

Hør fra andre, der har lært at leve godt med psoriasisgigt

"Sydens varme er bare godt for mit helbred", fortæller John Moltzen. Han er folkepensionist, gift med Johanne og bor Toftlund, når han ikke er i Spanien. Her fortæller John om livet med psoriasisgigt.

John Moltzen

Hvor længe har du haft psoriasisgigt?

”I 1989 var jeg afdelingsleder af GK Legetøj i Vejle, her begyndte det at gøre ondt i benene. Ved lukketid var kroppen meget øm, så jeg næsten ikke kunne gå rundt om disken. Jeg blev her indlagt på Odder Sygehus i tre dage. Her blev der taget blodprøver og skrap af hovedbunden, som blev undersøgt i Århus. Blodprøverne viste tegn på psoriasisgigt”. 

Hvilken behandling har du fået?

"Behandlingen var 8 Panodiler samt 8 gigt-tabletter pr. dag, hvilket medførte mavesår. Senere kom jeg til en reumatolog i Vejle, hvor behandlingen var Methotrexat® i lille form”.

Hvor lang tid gik der, inden du fik stillet diagnosen?

”Det tog ca. 5 år”. 

Supplerer du din behandling med fx kost, fysioterapi, bassintræning, holdtræning, yoga eller andet?

”Jeg går til vandgymnastik og laver noget hjemme træning. Da jeg var midt i 50’erne blev jeg opereret i begge fødder på Give Sygehus. Her blev fjernet ødelagt væv og brusk i  samtlige tæer, herefter blev jeg nogenlunde smertefri. Jeg er i Spanien ca. 5 mdr. om året, klimaet omkring Torrevieja hjælper mig. Og  badeturene til saltsøen i Torrevieja har fjernet min psoriasis, og varmen hjælper godt på psoriasisgigten. Og efter at jeg er gået på efterløn, er min psoriasisgigt blevet meget bedre, jeg tager ikke medicin mod gigten og har ikke gjort det de sidste 15 år”.

Hvad er dit bedste råd til en ny med psoriasisgigt? 

”Mit råd til andre med psoriasisgigt er at søge mod varmere himmelstrøg. Min kone og  jeg tog til Spanien midt i januar og kom hjem først i marts, dette har gjort, at jeg har fået “opladet batterierne”, og således bedre kan klare det omskiftende vejr i Danmark. Jeg bruger Aloe-Vera, både som creme og som drik, hvor jeg blender gele fra planten med citronsaft og honning”.

Artiklen er skrevet af Birgitte Snedker-Sørensen, redaktør, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 2-2020.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.