Indhold
Nyttig viden

Forskning bryder kæder

Din støtte til foreningen er et bidrag til forskning i at sikre kommende psoriasisgenerationer en bedre fremtid. Det er kendt viden, at psoriasis er en familiesygdom, der løber i generne, som en livslang partner. Alligevel er der optimisme at spore hos de to forskere, Hud & Helse har sat stævne omkring forventningerne til fremtidens forskning i psoriasis. Det kræver dog forskningskroner og politisk fokus. – Elementer et medlemskab af Psoriasisforeningen er med til at facilitere.

mikroskop

Håbet er, at det en dag bliver muligt helt at ”slukke for” de mekanismer, der forårsager psoriasis. Vi er endnu langt fra mål, hvorfor forskning fortsat er en hovedindsats i Psoriasisforeningens arbejde for at sikre næste generation af mennesker med psoriasis bedre udrednings- og behandlingsmuligheder. Denne artikel dykker ned i, hvor psoriasisforskningen bevæger sig hen. 

Individualiserede behandlinger 

Liv Eidsmo, professor ved LEO Foundation Skin Immunology Research  center på institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, er ikke i tvivl; I disse år sker  der banebrydende forskning på psoriasisområdet, som vil komme til at få stor indflydelse på den måde, vi  behandler mennesker med psoriasis i fremtiden. – Spørgsmålet er blot, hvornår det bliver muligt med en decideret målrettet, individuel behandling af den enkelte. Det er nemlig slet ikke så enkelt, som det umiddelbart kunne lyde.

”Vi får så mange nye lægemidler i disse år, men hvordan finder vi ud af, hvad der passer den enkelte? Det er en virkelig svær opgave for dermatologerne, for der er mange individuelle elementer, der skal tages i  betragtning,” påpeger hun.

”Psoriasis er nemlig ikke én sygdom, men en lang række sygdomme, der kommer i et utal af variationer og grader. Desuden spiller miljø en ikke uvæsentlig rolle, som er med til at mudre sygdomsbilledet. Og  endvidere kan nogle af præparaterne have utilsigtede bivirkninger hos den enkelte, hvis vi blokkerer dele af immunsystemet. Det skal også tages med i overvejelserne, for det er vigtigt, at vi gør det korrekt,” fortsætter hun.

Forskning skal kortlægge psoriasis

Lige nu sætter Liv Eidsmo sin lid til nogle af de studier, der søger at kortlægge psoriasis via hud-, blod-, skellet og ledvævsprøver taget fra større persongrupper med psoriasis. ”Der er mange spørgsmål, vi mangler svar på, fordi vi ikke tidligere har fulgt større patientgrupper systematisk over tid. Det er en krævende opgave. Derfor har vi heller ikke et fuldgyldigt overblik over, hvorfor mennesker med psoriasis  rammes så forskelligt og i forskellig grad af sygdommen. Det samme gør sig gældende i forhold til følgesygdomme. Vi mangler simpelthen et klart billede af, hvorfor en bestemt behandling nogle gange går godt, men andre gange ikke,” forklarer Liv Eidsmo.

Liv Eidsmo fortæller, at hun har været inde over et studie i Stockholm, som følger 500 psoriasispatienter over en tiårig periode. ”Jeg forventer mig desuden meget af den nye Biobank, som Herlev og Gentofte  Hospital sammen med LEO Foundation Skin Immunology Research Center ved Københavns Universitet
har etableret. Biobanken skal under ledelse af Lone Skov, klinisk professor og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital, indsamle hud- og blodprøver fra 3.000 patienter med hudlidelser som psoriasis og eksem,” fortæller hun.

”Derudover har jeg store forventninger til læge og forsker Beatrice Dyring Andersens forskning (Læge og forsker ved Afd. for Hud- Allergi- og Kønssygdomme, Herlev og Gentofte Hospital, se i øvrigt Hud & Helse 2/2021 red.). Hun undersøger, hvordan proteinerne i den syge hud hos patienter med bl.a. psoriasis er sammensat for derved for at blive klogere på, hvordan sygdommen ”fungerer”. Hun bygger nye kort over, hvordan psoriasis ser ud,” uddyber hun. 

”Og så er der Thomas Emanuel, forsker og læge på Aarhus Universitetshospital, der er i gang med et omfattende studie i, hvorfor sygdomsudbrud optræder de samme steder igen og igen. Og om vi kan bryde denne onde cirkel ved at ”slukke” for hukommelsescellerne, når en behandling er afsluttet. På den måde,
vil vi kunne forandre immunologien,” slutter hun. 

Læs det dybdeborende interview med Thomas Emanuel om hans spændende forskning her på siden. 

Nyttig viden
mikroskop

Kan man få kroppen til at glemme at udvikle psoriasis? Det er det centrale spørgsmål, Thomas Emmanuel, læge, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital, forsøger at besvare med sin forskning, støttet af Psoriasis Forskningsfonden. Her sætter han såkaldte huskeceller under mikroskop og undersøger bl.a. også klimabehandlingens virkning på dem.

 

Kliniske studier om graviditet og fødsel Et andet forskningsområde, som kan bane vej for vigtig viden i fremtiden, er i forhold til kvinder med psoriasis i den fertile alder. Cæcilie Bachdal Johansen, læge og ph.d. ved Dermatologisk og Venerologisk afd. på Bispebjerg Hospital har gennem sin forskning undersøgt, hvordan kvinder med psoriasis påvirkes af sygdommen i forhold til graviditet og fødsler. Hendes forskning har bl.a. vist, at kvinder med psoriasis har øget risiko for graviditeter uden for livmoderen, og for lav  fødselsvægt hos barnet. Derudover oplever flere kvinder større psoriasisudbrud enten under eller efter en graviditet. 

Cæcilie Bachdal Johansen peger, ligesom Liv Eidsmo, på, at der er behov for at indsamle biologiske prøver for bedre at sikre kvinder med psoriasis i den fødedygtige alder fremadrettet. ”Der er brug for kliniske studier, hvor vi kan følge kvinder i den fertile alder før, under og efter graviditet og fødsel. Det kan bl.a. gøres ved at indsamle hud- og blodprøver og derved kigge på forskellige inflammatoriske markører, og hvordan immunsystemet ændrer sig i denne periode. Der er foretaget sådanne studier ved andre inflammatoriske sygdomme, men vi mangler forskning inden for psoriasisområdet,” fastslår hun. 

Forskning kan sikre kvinder med psoriasis bedre i fremtiden

Cæcilie Bachdal Johansen forklarer, at kliniske studier er omkostningstunge og kræver mange involverede - både forsøgsdeltagere og fagpersoner som fx fødselslæger - og hen over en årrække. Alligevel håber hun på forskningskroner til området: ”Vi har en hypotese om, at sygdomskontrol - dvs. en psoriasis i ro - vil bedre graviditetsudfaldet hos kvinder med psoriasis, men for at vide det med sikkerhed er vi nødt til at have nogle data. Sådanne data kan give indsigt i, hvilke kvinder med psoriasis, der er i risiko for graviditetsproblematikker og har brug for tæt opfølgning og ekstra kontroller. 

Det vil være et omfattende, men vigtigt studie, der vil kunne sikre mange kvinder med psoriasis bedre  graviditets- og fødselsforløb i fremtiden,” pointerer hun. Transnational forskning Begge forskere peger på, at forskningssamarbejder på tværs af landegrænser er vejen frem. ”Vi er nødt til at samarbejde på tværs. Det giver bedre forskning med større patientgrupper at foretage studierne ud fra. Vi har set store tværgående studier i forbindelse med Covid19. Det har lært os meget og givet os mange erfaringer at  trække på til fremtidige studier – også inden for psoriasisforskningen,” slår Liv Eidsmo fast.

Læs eller genlæs interviewet med Cæcilie Bachdal Johansen i Hud & Helse nr. 4/2020.

Se mere om kvinder med psoriasis (engelsk):

Artiklen er skrevet af Mette Vennerstrøm, kommunikationsmedarbejder, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 3-2022.

Emne

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.