Ny rapport: Klimabehandling har høj klinisk effekt på linje med biologisk medicin
I en ny forskningsrapport fra maj 2019 konkluderes, at klimabehandling af psoriasis ved Det Døde Hav i Israel har høj klinisk effekt på linje med biologisk medicin. Rapporten er udarbejdet af Abdullah Mansouri, læge på dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.
Rapporten konkluderer bl.a. følgende:
- Klimabehandling er evidensbaseret, optimeret gennem en årrække, kvalitetssikret og lever op til god standard. Det er vigtigt at have for øje at psoriasissen i et eller andet omfang vender tilbage efter ca. 3-8 måneder, hvorfor behandlingsstrategi og opfølgende kontrol for at fastholde resultatet af klimabehandling – og eventuelt præsenterer patienten for en langtidsbehandling, som kan fortsætte den gode effekt af klimabehandling.
- Klimabehandling kan ikke sammenlignes med UVB-lysbehandling i hjemligt regi, men indfrier krav til fremtidig behandling af psoriasis ifølge WHO’s rapport om psoriasis – herunder kravet om mere patientnær behandling og forbedret tilfredshed med behandlingen og bedre behandlingsresultater, bl.a. fordi patienterne har en opfattelse af at have en vis kontrol selv.
- Den danske nationale retningslinje er fejlagtig i angivelsen af indikationen for og brugen af klimabehandling i forhold til praktiseret hjemlig UVB-lysbehandling, som er varierende og ikke dokumenteret i noget aktuelt studie.
Kilde: Artikel ”Psoriasis klimaterapi I Israel og medicinsk evidens” af Abdullah Mansouri, læge, dermatologisk-venerologisk afdeling og Videnscenter for sårheling, Bispebjerg Hospital og Jørgen Serup, professor dr.med. overlæge dermatologisk afdeling, Bispebjerg Hospital fra Best Practice september 2019.