Nu får angst- og depressionspatienter nem og gratis psykologhjælp online

Nyhed

Mange danskere går rundt med ubehandlet angst og en mindre depression, hvilket er hårdt for den enkelte og en stor samfundsudgift. Regionerne vil nu udbrede internetbaseret psykologbehandling, som når patienter, der ikke bruger de eksisterende tilbud.

Det er banebrydende behandling, hvor vi hjælper mere rettidigt, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

De fleste forbinder psykologbehandling med et fysisk møde hos en psykolog, men for patienter, der lider af angst og let til moderat depression, kan computeren fremover blive et alternativ til briksen. På baggrund af gode internationale erfaringer og fællesregionale erfaringer fra Region Syddanmark har landets fem regioner besluttet at udbrede online psykologbehandling fra begyndelsen af 2018. Behandlingen rulles ud som toårigt pilotprojekt i alle regioner.

"Vi kan nå flere patienter med online behandling. Det er behandling på borgernes præmisser, det er banebrydende, og det er udtryk for, at vi i sundhedsvæsenet arbejder på at forbedre behandlingerne – blandt andet med ny teknologi. Det her er et vigtigt skridt på vejen mod et sundhedsvæsen, som med bedre digitale løsninger er indrettet mere efter borgerens behov", siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Behandling med borgeren i centrum

Man formoder, at mange med milde tilfælde af angst eller depression ikke søger behandling, fordi de ikke magter det fysiske fremmøde, ikke kan få behandlingen passet ind i en travl hverdag eller ikke kan betale egenbetalingen på 40 procent til en psykolog. Den nye ordning vil ikke koste borgerne noget.

"Online psykologhjælp giver mulighed for en fleksibel behandling, der kan gennemføres hjemmefra, når det passer den enkelte bedst. På den måde kan man stadig passe sit studie eller arbejde. Det handler om at sætte ind tidligt, og vi bevarer selvfølgelig alle de andre behandlingstilbud i psykiatrien, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Lovende forsøg i syd og udland

Antallet af borgere, der søger behandling for ikke-psykotiske sygdomme, er steget markant. I dag behandles borgere med milde tilfælde af angst og depression normalt ved en praktiserende læge eller ved en privatpraktiserende psykolog, og i 2015 modtog cirka 47.500 borgere offentligt tilskud til behandling for angst eller depression hos en privatpraktiserende psykolog.

I Region Syddanmark, som har haft online psykologhjælp siden 2014, kan borgere selv anmode om internetbaseret psykologbehandling med et par klik på computeren i stedet for at bede om en henvisning fra egen læge. En rapport fra COWI, Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet i april 2017 viste, at internetbaseret behandling når ud til flere mulige patienter med depression og angst.

Udrulningen af internetbaseret psykologbehandling til patienter med angst og/eller let til moderat depression skønnes at koste cirka fem millioner kroner årligt og vil kunne nå omkring 1400 patienter om året.

Kilde: Danske Regioner

Kontakt

Landskontoret

Hovedkontor
36 75 54 00

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.