Indhold
Lev godt med psoriasis

10 ting der kan forværre psoriasis i hud og led

Der er ikke to sygdomsforløb der er ens, men det er en række generelle faktorer, som kan påvirke din psoriasis negativt.

Psoriasis på ben og albue

1. Stress

Mange får deres første psoriasisudbrud efter en svær periode med følelsesmæssigt stress - f.eks. i forbindelse med dødsfald, skilsmisse, arbejdsløshed, kærestesorger mv. De fleste mennesker med psoriasis ved, at psykisk belastning og stress har stor betydning for sygdommen.

2. Skader på huden

Psoriasis kan forværres på hudområder, som er beskadiget af kradsen, hudafskrabninger, tatoveringer eller svær solforbrænding.

3. Infektioner

Infektion, især halsbetændelse med streptokokker, kan fremprovokere sygdommen eller forværre et eksisterende udbrud. Mange får deres første udbrud eller oplever en voldsom opblusning efter en halsbetændelse.

4. Medicin

Visse former for medicin kan forværre psoriasis. Det er f.eks. betablokkere (blodtryksmedicin), lithium og nogle typer af anti-malaria midler. Tal altid med lægen om dette.

5. Alkohol

Alkohol kan hos mange psoriasispatienter være en forværrende faktor - særligt i større mængder. Heldigvis kan de fleste psoriatikere sagtens nyde et glas rødvin til maden eller en drink i byen. Personer med psoriasis bør dog være opmærksomme på, om alkoholafholdenhed har en positiv effekt på sygdommen.

6. Rygning

Der er en overhyppighed af rygere blandt psoriasispatienter. Det er uvist, om rygning påvirker psoriasis. Nogle patienter oplever, at rygning har en negativ påvirkning på deres psoriasis, mens andre oplever, at deres psoriasis blusser op, når de stopper med at ryge.

7. Vejret

Klimaet har ofte en indflydelse på sygdommen. Typisk forværres sygdommen om vinteren, hvor luftfugtigheden er lav, og huden ikke udsættes for så meget sollys. Omvendt bedres sygdommen ofte om sommeren, fordi sollys har en positiv virkning hos de fleste psoriasispatienter. Dog forværres sygdommen af sollys hos ca. 5-10%.

8. Graviditet

Graviditet kan påvirke psoriasis i begge retninger. Nogle oplever, at deres psoriasis forværres, mens andre oplever det modsatte.

9. Kosten

Det er ikke videnskabeligt bevist, at kosten har en virkning på psoriasis, men nogle patienter oplever, at de ved at ændre på deres kostvaner kan bedre deres psoriasis. Hos nogle patienter har det haft en gavnlig effekt, når de har været tilbageholdende med animalske fedtstoffer og samtidig indtaget fiskeolier.

10. Overbelastning

Om prosiasisgigten bryder ud, hænger sammen med immunforsvarets ve og vel. Ledbetændelsen opstår typisk, når kroppen overbelastes. Det kan være hårdt slid, infektioner, alkohol. Eller psykisk overbelastning som følge af stress, skilsmisse, dødsfald osv.

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.