Skærmbillede af dokument-forsiden på de nationale kliniske retningslinjer for psoriasis fra Sundhedsstyrelsen påtrykt nedlagt-stempel

Klinisk retningslinje nedlægges: Kan give bedre mulighed for individuel behandling

Nyhed

Sundhedsstyrelsen har netop udsendt en orientering, om at de nationale kliniske retningslinjer for psoriasis nu nedlægges. Læs hvorfor – og hvorfor det kan give bedre mulighed for en mere individuel behandling, ifølge direktør Lars Werner.

Psoriasisforeningen modtog den 5. maj orienteringen, som også er sendt til alle relaterede faglige selskaber samt Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og Sundhedsministeriet.

Det sker efter dialog med Sundhedsstyrelsen (SST) over en længere periode, idet retningslinjerne i første omgang blev stemplet ikke gældende allerede i 2021 grundet forældelse. 

De nationale kliniske retningslinjer har haft til formål at fremme en mere ensartet behandling for de danske psoriasispatienter. Derfor kunne det måske også give anledning til bekymring, at de nu nedlægges helt. 

Men hos Psoriasisforeningen er man ikke bekymret: ”NKR for psoriasis udkom i 2016 altså for snart 10 år siden, og de er slet ikke blevet opdateret siden 2019. Der er sket rigtig meget på evidensen i den tid.

Frem for bekymring, ser vi i Psoriasisforeningen i meldingen fra Sundhedsstyrelsen positivt på åbningen for, at lægerne kan få større frihed til at give en mere individuel behandling – i og med at styrelsen jf. orienteringen overlader behandlingsvalget til ’den enkelte kliniker’,” forklarer direktør for Psoriasisforeningen, Lars Werner. 

Orienteringsbrev fra Sundhedsstyrelsen om NKR for psoriasis kan læses her:

Har skærpet opmærksomheden om psoriasis som mere end en hudsygdom

Som Lars Werner henviser til, skriver Sundhedsstyrelsen følgende i orienteringen: […] det vil være op til den enkelte kliniker, organisation eller evt. fagligt selskab at vurdere, hvilken behandling der skal tilbydes. Og det kan altså være en klar fordel for psoriasispatienterne, som situationen er nu, mener foreningen. 

Selvom NKR for nu har udtjent sit formål, har de haft stor betydning og spillet en vigtig rolle i arbejdet for at løfte behandlingen af psoriasissygdomme i Danmark: 

”NKR har bidraget til at skærpe opmærksomheden om, at psoriasis er mere end en hudsygdom – og givet et godt udgangspunkt for en optimal behandling bl.a. med fokus på videre henvisning ved mangel på effekt af topikal behandling samt fokus på psoriasisgigt og hjertekarsygdomme som mulige følgesygdomme. 

Men NKR har aldrig været forpligtende, dvs. lægerne har aldrig været pålagt at følge dem. Og der er ikke medfulgt tiltag til at udbrede kendskab til og efterlevelsen af retningslinjen – hvorfor Psoriasisforeningen selv i alle årene har haft fokus på at oplyse om NKR for både psoriasispatienterne selv og over for de sundhedsfaglige,” forklarer direktør Lars Werner. 

Også af disse grunde følger Psoriasisforeningen sagen nøje også med tanke på udvikling af nye retningslinjer på længere sigt. 

Derfor nedlægges NKR for psoriasis

Da Sundhedsstyrelsen ikke længere har mulighed for at vedligeholde alle sine kliniske retningslinjer, er styrelsen nu i en proces, hvor man vurderer nedlæggelse af en række retningslinjer. 

I den vurdering har styrelsen valgt at nedlægge NKR for psoriasis af følgende grunde (citeret fra orienteringen):

  • Litteratursøgningerne er forældede, og der kan derfor være kommet ny evidens på området, som kan have indflydelse på anbefalingerne.
  • Vi har fundet metodefejl i en anbefaling.
  • Den lever umiddelbart ikke op til de kriterier, vi opsætter for at udarbejde anbefalinger i dag.
  • Vi har modtaget henvendelser på, at den ikke længere er relevant.

Hele orienteringsbrevet fra Sundhedsstyrelsen kan læses her

I meddelelsen oplyser Sundhedsstyrelsen, at følgende organisationer har modtaget orienteringen:
Dansk Cardiologisk Selskab
Dansk Dermatologisk Selskab
Dansk Selskab for Almen Medicin
Dansk Sygepleje Selskab
Dansk Reumatologisk Selskab
Psoriasisforeningen
Danske Regioner
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
KL

...

Psoriasisforeningen engagerer sig i proces om potentielle, fremtidige retningslinjer

Psoriasisforeningen vil nu gøre sit for at sikre, at nyheden om de nedlagte retningslinjer når ud til alle i sundhedsvæsnet, der beskæftiger sig med psoriasisbehandling. Men melder sig også klar til at tage dialogen om evt. behov for nye retningslinjer. 

Som en del af processen har Sundhedsstyrelsen lagt ansvaret for evt. udarbejdelse af et nyt sæt opdaterede retningslinjer ud hos de faglige selskaber, med opfordring til involvering af patientperspektivet. 

”Vi bidrager naturligvis gerne til at kvalificere arbejdet også fra et patientperspektiv i den fortsatte drøftelse om behovet for fremtidige kliniske retningslinjer på området og ser frem til dialogen med de faglige selskaber mhp. at sikre patientperspektivet i retningslinjerne,” slutter Lars Werner. 

Skærmbillede af nyheden fra Dagens Medicin
Nyhed

Psoriasisforeningen har i en årrække arbejdet målrettet på at få biologisk behandling tilgængelig i speciallægepraksis for psoriasispatienter. Landsformand Liselott Blixt håber, ny forsøgsordning kan gøre målet til virkelighed, fremgår det i interview med Dagens Medicin.

Holde i hånd

Få indflydelse, eksklusive tilbud og rabatter og støt forskningen

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.