Indhold
Nyttig viden

Udredning for psoriasisgigt: Det er vigtigt at få stillet diagnosen, men det kan desværre tage sin tid

Afklaring er altafgørende, hvis du har smerter og hævelse i et eller flere led, som ikke går væk. Oftest kan der gå et stykke tid, før dine symptomerne resulterer i en diagnose. Det er derfor vigtigt, at du søger hjælp hos din alment praktiserende læge, som kan henvise dig til en gigtlæge, så du kan få afklaret, om det er psoriasisgigt eller en anden sygdom eller helbredsproblem, du har. Det er en gigtlæge, som stiller diagnosen.

Gigtsmerter

Der findes desværre endnu ikke en enkelt test eller blodprøve, der kan give et sikkert svar på, om du har psoriasisgigt. Når du bliver undersøgt, vil gigtlægen typisk se efter led- og hudforandringer og tage blodprøver, som kan give en indikation på om det er psoriasisgigt, du har.

Psoriasisgigt opfører sig forskelligt fra patient til patient. Varierer dine symptomer, kan det gøre det vanskeligt at få stillet den rigtige diagnose med det samme. Psoriasisgigt rammer oftest asymmetrisk og især de yderste fingerled, men der er undtagelser.

Rammer gigten fx fingre, fødder og ankler symmetrisk, dvs. i både højre og venstre side, kan den minde meget om leddegigt. Mere indviklet bliver det, hvis du slet ingen  symptomer har på psoriasis i huden på det tidspunkt, hvor du har smerter og hævede led. 

Søg læge, hvis du har smerter eller hævede led, der ikke går væk igen. Jo før du kommer i behandling, jo bedre.

Undersøgelser, der kan påvise psoriasisgigt

Det viser blodprøverne 
Der findes ingen blodprøve, der alene kan afsløre, om du har psoriasisgigt. Dog er visse vævstyper og antistoffer mere udbredte blandt mennesker med psoriasisgigt. Blodprøver kan derfor være med til at give en indikation af, om der er tale om psoriasisgigt eller en anden ledsygdom.

Det viser røntgen
En røntgenundersøgelse kan vise, om psoriasisgigten har ødelagt din ledbrusk eller dine knogler. Gigtlægen kigger efter, om betændelsen har gjort brusken tyndere, eller om kalkindholdet i knogleenderne er nedsat.

Det viser en ultralydsskanning 
En ultralydsskanning kan blandt andet vise væskeansamlinger i led, seneskeder og slimsække, og undersøgelsen kan hjælpe gigtlægen med at se, nøjagtigt hvor en eventuel indsprøjtning med betændelsesdæmpende medicin skal gives.

Det viser en MR-skanning
En MR-skanning giver et meget detaljerede billede af både knogler, brusk og bløddele (sener og muskler). MR-skanning er mere følsom end den almindelige  røntgenundersøgelse og kan påvise selv tidlige forandringer ved ledsygdomme.

Artiklen er skrevet af Birgitte Snedker-Sørensen, redaktør, Psoriasisforeningen, og bragt i Hud & Helse 2-2020.

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.