Spørgsmål-svar om immundæmpende behandling ved foreningens sygeplejerske

COVID-19

Vi får i øjeblikket mange henvendelser fra bekymrede psoriasispatienter, som er i behandling, der hæmmer immunforsvaret.

Vi har derfor samlet nogle af de spørgsmål, vi oftest får i vores rådgivning om ny corona-virus, og som vores sygeplejerske, Heidi Nordahl Larsen fra dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital, svarer på her baseret på sin erfaring og arbejde med psoriasispatienter.

1. Skal jeg fortsætte med at tage min immundæmpende medicin? 
Du skal fortsætte med din immundæmpende behandling. Det skal du, medmindre du er syg. Hvis du er syg, skal du holde pause, indtil du er HELT rask. Kontakt eventuelt din afdeling for yderligere svar. 

2. Kan jeg trygt hente min medicin på hospitalet? 
Du kan fortsat hente din medicin på hospitalet. Hvis du er er bekymret for at skulle hente den, må du gerne sende en pårørende.

3. Hvordan må jeg være sammen med mine pårørende? 
Du må være sammen med dine pårørende, efter de anbefalinger Sundhedsstyrelsen kommer med, og som du løbende bør holde dig opdateret om. Se www.coronasmitte.dk 

4. Jeg er bange for at blive smittet med COVID-19, skal jeg melde mig syg fra mit job? 
Er du bange for at blive smittet med COVID-19, skal du ikke melde dig syg fra jobbet, men tale med din arbejdsgiver om bekymringen og måske finde opgaver, der kan mindske bekymringen.

5. Hvordan skal jeg forholde mig på mit job som kronisk syg og på biologisk medicin? 
Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig på dit job som kronisk syg, skal du tale med din arbejdsgiver om din situation og din bekymring for at blive smittet med COVID-19, og måske finde opgaver der passer til dit helbred.

6. Må min ægtefælle gå på job? 
Er du og din ægtefælle i tvivl, om din ægtefælle kan arbejde pga. smittefaren, skal din ægtefælle tale med sin arbejdsgiver om risikoen og måske finde opgaver, som mindsker muligheden for, at din ægtefælle tager smitten med hjem.

7. Kan psoriasis/psoriasisgigt i sig selv øge risikoen for smitte eller alvorlig sygdom med COVID-19?
Hvis man i øvrigt er rask og ikke får immundæmpende behandling, tyder det indtil videre ikke på, at man har signifikant øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. Men det er fortsat svært at sige noget endegyldigt om, hvilken betydning forskellige diagnoser vil have ved sygdom med COVID-19.

Det kan ikke udelukkes, at psoriasispatienter også kan opleve et alvorligt forløb som følge af COVID-19, ligesom det ikke kan udelukkes for andre patientgrupper eller den øvrige befolkning. Da mindst 3 procent af befolkningen har psoriasis, vil det formentlig i mange tilfælde ikke kunne udelukkes som et tilfældigt sammenfald. 

Svarene er formuleret ud fra den information, som de sundhedsprofessionelle giver patienterne på dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital. Andre afdelinger har måske andre informationer eller retningslinjer, så er du i tvivl om noget, bør du kontakte den afdeling, du er tilknyttet.

Har du flere spørgsmål?

Som medlem af Psoriasisforeningen kan du kontakte vores rådgivningslinje og bl.a. få råd af Heidi om fx psoriasis og behandling. Se kontaktinfo længere nede på siden. 

Er du Ikke medlem, så kan du hurtigt blive det og få adgang til et væld af viden, rådgivning, services, arrangementer og rabatter, klik her og bliv medlem af Psoriasisforeningen allerede idag 

...

Om foreningens sygeplejerske

Heidi Nordahl Larsen er uddannet sygeplejerske og har i mere end 15 år været ansat ved dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital.

Heidi har altid haft stor interesse for patienter med psoriasis og for behandlingen af sygdommen og den indflydelse, den har på patienternes hverdag. Heidi har især kendskab til den biologiske behandling af psoriasis og psoriasisgigt og har været med til at udarbejde og implementere retningslinjer i afdelingen for oplæring af patienter i forbindelse med selv-injektion af medicinen.

Sygeplejerske Heidi Nordahl Larsen kan kontaktes på telefon 27 64 94 00 eller på sygeplejerske@psoriasis.dk, husk at have dit medlemsnummer klar ved henvendelse. 

...

Nyttig info-side fra NCAS

Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme samler her svar på nogle af de hyppigste spørgsmål, de får i centret om ny corona-virus, og giver dig desuden en videoguide fra centrets psykolog, om hvordan du bedst håndterer corona-krisen psykologisk. 

Klik her og læs mere om hvordan du fx håndterer corona

...

 

Emne

Kontakt

Landskontoret

Hovedkontor
36 75 54 00

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.