Spørgsmål-svar om immundæmpende behandling ved foreningens sygeplejerske
Vi får i øjeblikket mange henvendelser fra bekymrede psoriasispatienter, som er i behandling, der hæmmer immunforsvaret.
Vi har derfor samlet nogle af de spørgsmål, vi oftest får i vores rådgivning om ny corona-virus, og som vores sygeplejerske, Heidi Nordahl Larsen fra dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital, svarer på her baseret på sin erfaring og arbejde med psoriasispatienter.
1. Skal jeg fortsætte med at tage min immundæmpende medicin?
Du skal fortsætte med din immundæmpende behandling. Det skal du, medmindre du er syg. Hvis du er syg, skal du holde pause, indtil du er HELT rask. Kontakt eventuelt din afdeling for yderligere svar.
2. Kan jeg trygt hente min medicin på hospitalet?
Du kan fortsat hente din medicin på hospitalet. Hvis du er er bekymret for at skulle hente den, må du gerne sende en pårørende.
3. Hvordan må jeg være sammen med mine pårørende?
Du må være sammen med dine pårørende, efter de anbefalinger Sundhedsstyrelsen kommer med, og som du løbende bør holde dig opdateret om. Se www.coronasmitte.dk
4. Jeg er bange for at blive smittet med COVID-19, skal jeg melde mig syg fra mit job?
Er du bange for at blive smittet med COVID-19, skal du ikke melde dig syg fra jobbet, men tale med din arbejdsgiver om bekymringen og måske finde opgaver, der kan mindske bekymringen.
5. Hvordan skal jeg forholde mig på mit job som kronisk syg og på biologisk medicin?
Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig på dit job som kronisk syg, skal du tale med din arbejdsgiver om din situation og din bekymring for at blive smittet med COVID-19, og måske finde opgaver der passer til dit helbred.
6. Må min ægtefælle gå på job?
Er du og din ægtefælle i tvivl, om din ægtefælle kan arbejde pga. smittefaren, skal din ægtefælle tale med sin arbejdsgiver om risikoen og måske finde opgaver, som mindsker muligheden for, at din ægtefælle tager smitten med hjem.
7. Kan psoriasis/psoriasisgigt i sig selv øge risikoen for smitte eller alvorlig sygdom med COVID-19?
Hvis man i øvrigt er rask og ikke får immundæmpende behandling, tyder det indtil videre ikke på, at man har signifikant øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. Men det er fortsat svært at sige noget endegyldigt om, hvilken betydning forskellige diagnoser vil have ved sygdom med COVID-19.
Det kan ikke udelukkes, at psoriasispatienter også kan opleve et alvorligt forløb som følge af COVID-19, ligesom det ikke kan udelukkes for andre patientgrupper eller den øvrige befolkning. Da mindst 3 procent af befolkningen har psoriasis, vil det formentlig i mange tilfælde ikke kunne udelukkes som et tilfældigt sammenfald.
Svarene er formuleret ud fra den information, som de sundhedsprofessionelle giver patienterne på dermatologisk ambulatorium på Bispebjerg Hospital. Andre afdelinger har måske andre informationer eller retningslinjer, så er du i tvivl om noget, bør du kontakte den afdeling, du er tilknyttet.