Århus: Forskning viser behov for bedre samarbejde imellem læger og gravide kvinder
Psoriasis er arvelig og igennem årene har kvinder frygtet for, hvordan fremtiden vil komme til at se ud, hvis deres barn udvikler psoriasis.
Faktisk viser statistikkerne, at godt otte procent af danske kvinder rammes af kronisk inflammatorisk psoriasis. Blandt disse vil mere end halvdelen af dem udvikle psoriasis i den fødedygtige alder, altså inden de fylder 40 år.
Det er rigtig mange kvinder, der rammes, og med nutidens viden ved vi, at psoriasisdiagnosen medfører langt mere end psoriasis. Eksempelvis er risikoen for at få en hel stribe følgesygdomme forøget. Det gælder blandt andet diabetes, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Det kan have sociale og helbredsmæssige konsekvenser for både kvinden og det nyfødte barn.
Inden næste generation er på vej, er det vigtigt at vide mest muligt og forebygge eventuelle konsekvenser. Viden var der ikke så meget af, så Cæcilie Bachdahl Johansen gav sig til at forske med det formål at styrke viden og behandling af gravide kvinder blandt andet med støtte fra Psoriasisforskningsfonden. Cæcilie var også blandt de forskere, fonden havde inviteret til forskerdysten i Århus sidste år.
For at få den fornødne viden om kvinderne gav hun sig i kast med at lede i databaserne. Tre registerstudier blev det til for at skaffe viden om: omfanget af ledsagesygdomme, deres forbrug af medicin og sundhedsydelser, samt deres uddannelses- og indkomstniveau.
Risikoen for abort, graviditet uden for livmoderen og dødsfødsel. Risikoen for at føde undervægtige børn og føde for tidligt.
Detaljer om resultatet af forskningen præsenterer Cæcilie for os ved foredraget i januar, men den vigtigste konklusion er klar: Lægerne kan blive endnu bedre til at behandle og samarbejde om kvinder med psoriasis. Cæcilie har forsket i emnet i mere end fire år, og det bliver hun ved med ud fra et klart ønske om at styrke viden om og behandlingen af kvinder med kroniske hudsygdomme. Det gør hun på deltid, da resten af arbejdstiden bruges på arbejdet på hud afdelingen på Bisbebjerg Hospital.
Cæcilie bor i hovedstadsområdet og har travlt på jobbet. Derfor er dette foredrag af praktiske årsager placeret en fredag aften. Bestyrelsen håber alligevel, at især mange kvinder finder vej til mødet denne aften.