Sådan forholder du dig til ny corona-virus

COVID-19

Har du psoriasis eller psoriasisgigt, og er du i behandling med immundæmpende medicin, bør du være særligt opmærksom på at følge myndighedernes anbefalinger. På denne side har vi samlet nogle af de aktuelle orienteringer, men vi opfordrer dig til selv at holde dig opdateret på de nyeste anbefalinger på www.coronasmitte.dk.

Sundhedsstyrelsen betegner moderat til svær kronisk sygdom som en af de særlige risikogrupper. Har du moderat til svær kronisk sygdom og/eller er du i behandling med immundæmpende medicin? SÅ BØR DU HOLDE DIG HJEMME i den udstrækning, det er muligt - følg anbefalingerne for særlige risikogrupper på coronasmitte.dk, som løbende opdateres. Seneste anbefalinger per eftermiddag 13/03/20 kan findes i boksen nederst på siden. 

Har du symptomer på forkølelse eller influenza må du ikke møde op hos din læge, du skal i stedet tage kontakt per telefon. Er det uden for din læges åbningstid, skal du ringe til lægevagten, du må ikke møde op på skadestue eller akutklinik.

Tale med din læge, hvis du får immundæmpende medicin

Er du i behandling med immundæmpende medicin, bør du først og fremmest rådføre dig med den læge, som har ordineret din behandling. Du må ikke midlertidigt selv stoppe din behandling med fx methotrexat, for så er der en risiko for, at psoriasissen eller psoriasisgigten blusser op og forværres.
Er du blevet syg med fx feber, hoste eller åndenød, skal du kontakte din læge på telefon.

Er jeg særligt udsat?

Vi har ikke fundet oplysninger, der tyder på, at psoriasis og psoriasisgigt i sig selv gør dig mere sårbar i forhold til corona-virus. Men der kan være andre forhold, der gør dig særligt sårbar:

  • Følgesygdomme kan gøre dig sårbar. Ifølge Sundhedsstyrelsen gælder det fx hjertekarsygdom, forhøjet blodtryk og dårligt reguleret sukkersyge, som kan være følgesygdomme til psoriasis.
  • Hvis du er i biologisk behandling, betragtes du som i særlig risiko – ud fra et forsigtighedsprincip. 

Hold dig opdateret

Myndighederne opdaterer løbende retningslinjerne i forbindelse med udbruddet af ny corona-virus (COVID-19) i Danmark.

Følg med på www.coronavirus.dk, som er en ny hjemmeside, der samler alle oplysninger. Her kan du under under "Oftest stillede spørgsmål" holde dig opdateret blandt andet under spørgsmålene "Hvem er i særlig risiko og sårbare for smitte og alvorlig sygdom?" og "Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tilhører en særlig risikogruppe?".

Du kan også ringe til Sundhedsstyrelsens hotline på telefon 72 22 74 59. Den er åben hele døgnet alle ugens dage.

Skal du på rejse til udlandet, kan du læse rejsevejledningerne for en lang række lande på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Du kan læse alle opdaterede nyheder om corona-virus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Er du i risikogruppen?

Der er ikke dokumentation for, at psoriasis/psoriasisgigt i sig selv gør dig mere udsat for smitte eller alvorlig sygdom som følge af COVID-19, men forhold som behandling og følgesygdomme kan have en betydning, læs mere her.

Sundhedsstyrelsen betegner moderat til svær kronisk sygdom som en af de særlige risikogrupper. Sundhedsstyrelsens anbefalinger for særlige risikogrupper:

Vi anbefaler, at du overvejer, hvordan du kan beskytte dig selv mest muligt mod at blive smittet, og du gør følgende, hvis du tilhører en særlig risikogruppe:

  • Bliv hjemme i den udstrækning, det er muligt.
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder fx at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog  ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn

Vi anbefaler også, at du i særlig grad overholder de generelle råd om hygiejne og færden i samfundet, f.eks. at undgå håndtryk, knus og kindkys.

Kontakt den læge, der behandler dig, hvis du er i tvivl, om du tilhører en sårbar gruppe.
 

...

Lad os sammen gøre en ekstra indsats for at passe godt på hinanden.

Arrangementer udskydes

Alle Psoriasisforeningens aktuelle arrangementer udskydes pga. corona-virus i første omgang til efter påske, tidligst 14. april. Vi tager løbende bestik af situationen og udskyder fx yderligere hvis nødvendigt. Hold dig opdateret på hjemmesiden, tilmeldte får direkte besked. 
 

...

 

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.