Folder: Psoriasis og mental sundhed
Psoriasis kan påvirke livet på mange måder, men der mangler fokus på de psykiske følgevirkninger af den kroniske sygdom. Derfor har vi i samarbejde med en psykolog udviklet denne folder, som giver en samlet guide til psoriasis og mental sundhed og konkrete redskaber til sygdomsmestring.
En psoriasisdiagnose, et nyt udbrud eller (endnu en) uvirksom behandling kan være en mavepuster, ligesom det kan være en byrde at følge op på sin behandling eller forebyggelse af følgesygdomme. Så hvordan håndterer man livets udfordringer og ”rutsjeture” med en kronisk sygdom som psoriasis og psoriasisgigt?
Det får du en guide til med vores folder om mental sundhed.
Klik på linket i boksen 'Dokumenter' for at læse og/eller downloade folderen.
Folderen er udviklet i samarbejde med Karen Margrethe Schifter Kirketerp, som er psykolog og ansat ved Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (NCAS). Hun har i en lang årrække specialiseret sig inden for kronisk sygdom og den livsomvæltning, det kan medføre at få eksempelvis en psoriasisdiagnose - med fokus på sygdomsmestring.
Derfor er det vigtigt, at psoriasisbehandling ikke kun fokuserer på huden, men i ligeså høj grad på de øvrige aspekter af livet med sygdommen såsom følgesygdomme, psykisk mestring og i særdeleshed livskvalitet. Det er også kernen i såkaldt sygdomsmestring,” forklarer Karen Margrethe ifm. udgivelsen af folderen.
Kort om indholdet
Folderen, der således giver en samlet guide til mental sundhed og sygdomsmestring, dækker temaer som sygdomserkendelse, tankemestring, livsværdier, energiforvaltning, kommunikation og samliv – og du får i den en personlig værktøjskasse med en slags nødhjælpskasse du kan have klar, til når det brænder på.
Husk at søge hjælp
Mange har gavn af professionel rådgivning ved fx en psykolog. Det er ingen skam at få noget hjælp, tværtimod er det vigtigt at huske at opsøge den - især hvis det hele bliver lidt for uoverskueligt.
Har du svært ved at se dig ud af din situation, eller har de tunge tanker fået overtaget? Så søg altid hjælp eksempelvis hos din læge, der har mulighed for at lave en henvisning til en psykolog. Det er ikke meningen, det skal være sådan. Det er muligt at få et godt liv med psoriasis og psoriasisgigt.