Billedet viser folderens forside med grafisk design, billede af en strand med blåt hav og to menneskeder der sikker, den ene med armen over den andens skulder.

Folder: Psoriasis og mental sundhed

Psoriasis kan påvirke livet på mange måder, men der mangler fokus på de psykiske følgevirkninger af den kroniske sygdom. Derfor har vi i samarbejde med en psykolog udviklet denne folder, som giver en samlet guide til psoriasis og mental sundhed og konkrete redskaber til sygdomsmestring.

En psoriasisdiagnose, et nyt udbrud eller (endnu en) uvirksom behandling kan være en mavepuster, ligesom det kan være en byrde at følge op på sin behandling eller forebyggelse af følgesygdomme. Så hvordan håndterer man livets udfordringer og ”rutsjeture” med en kronisk sygdom som psoriasis og psoriasisgigt? 

Det får du en guide til med vores folder om mental sundhed.

Klik på linket i boksen 'Dokumenter' for at læse og/eller downloade folderen.

Folderen er udviklet i samarbejde med Karen Margrethe Schifter Kirketerp, som er psykolog og ansat ved Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (NCAS). Hun har i en lang årrække specialiseret sig inden for kronisk sygdom og den livsomvæltning, det kan medføre at få eksempelvis en psoriasisdiagnose - med fokus på sygdomsmestring.

Vi ved, at følelsesmæssige belastninger kan spille en rolle for udvikling og forværring af psoriasis, ligesom psoriasis i sig selv kan medføre psykisk belastning.
...

Derfor er det vigtigt, at psoriasisbehandling ikke kun fokuserer på huden, men i ligeså høj grad på de øvrige aspekter af livet med sygdommen såsom følgesygdomme, psykisk mestring og i særdeleshed livskvalitet. Det er også kernen i såkaldt sygdomsmestring,” forklarer Karen Margrethe ifm. udgivelsen af folderen. 

Billedet viser folderens forside med grafisk design, billede af en strand med blåt hav og to menneskeder der sikker, den ene med armen over den andens skulder.

Kort om indholdet

Folderen, der således giver en samlet guide til mental sundhed og sygdomsmestring, dækker temaer som sygdomserkendelse, tankemestring, livsværdier, energiforvaltning, kommunikation og samliv – og du får i den en personlig værktøjskasse med en slags nødhjælpskasse du kan have klar, til når det brænder på. 

7 hurtige fra folderen

For hvert kapitel i folderen findes sæt med pointer og konkrete råd, du kan arbejde videre med for at tage vare på din mentale sundhed og styrke din sygdomsmestring. Her opsummerer vi ét fra hvert kapitel:

  1. Psoriasis kan medføre en række forskellige følgesygdomme herunder psykiske følgevirkninger, og psoriasisbehandling bør derfor også tage højde for andre aspekter af livet med sygdommen som fx følgesygdomme, psykisk mestring og livskvalitet.
  2. Husk at tage kontakt til din læge eller en psykolog, hvis du gennem en længere periode oplever markant tristhed, følelser af opgivelse eller håbløshed. 
  3. Gør dig klogere på din sygdom – både ift. sygdommens natur, forløb og behandling. 
  4. Adskil dig fra uhensigtsmæssige, automatiske tanker. Forestil dig, at du fx kan sige ”goddag og nej tak” til tanken, måske igen og igen.
  5. Overvej: Hvad er værdifuldt for dig? Hvad kan give dig en følelse af livskvalitet?
  6. Lav en nødhjælpskasse og en plan for, hvordan du tackler det, når sygdommen er værst og energien er tappet. Se folderens bagside.
  7. Tillad dig selv at bede om hjælp, modtage støtte og sige til og fra.

Læs mere om og få uddybet disse (og mange flere) gode råd og brugbare redskaber i folderen.

...

Husk at søge hjælp

Mange har gavn af professionel rådgivning ved fx en psykolog. Det er ingen skam at få noget hjælp, tværtimod er det vigtigt at huske at opsøge den - især hvis det hele bliver lidt for uoverskueligt. 

Har du svært ved at se dig ud af din situation, eller har de tunge tanker fået overtaget? Så søg altid hjælp eksempelvis hos din læge, der har mulighed for at lave en henvisning til en psykolog. Det er ikke meningen, det skal være sådan. Det er muligt at få et godt liv med psoriasis og psoriasisgigt. 

 

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.