vaccine

Flere vacciner med COVID-19 er på vej

Covid-19

Allerede inden for kort tid, kan de første vacciner mod COVID-19 være på vej mod Danmark, og danske patienter.

I Psoriasisforeningen hilser vi vaccinerne velkomne. Hvorvidt man ønsker at tage imod et tilbud om vaccination, er op til den enkelte. Har man spørgsmål, eller er i tvivl, opfordrer vi til, at man tager en snak med sin behandlende læge, da det er denne, der kender til sygehistorik og behandling. 


Vi følger nøje udmeldingerne fra myndigheder og danske og europæiske lægemiddelstyrelser.  I Dansk Dermatologisk Selskab følger man anbefalingerne fra den Internationale Psoriasis Council.

Læs udmelding fra IPC her ( på engelsk)


Det International Psoriasis Council anbefaler læger og andre sundhedsfaglige at tage følgende i betragtning: 

 

1. 
Det principelle overvejelser omkring en COVID-19 vaccine er de samme, som for andre vacciner. Hvis man får immundæmpende medicin bør man undgå vacciner med ”levende ” vira. Effektiviteten ved en sådan vaccine kan være svækket. 

2.

Ingen af de COVID-19-vacciner, som er under udvikling til det europæiske marked, er baseret på levende eller inaktiverede virusser. De er i stedet baseret på coronavirussets særlige overfladeprotein, det såkaldte spikeprotein. Nogle af vaccinerne indeholder selve spikeproteinet, mens andre kun indeholder den genetiske kode for spikeproteinet. (Kilde: Lægemiddelstyrelsen) 

3. 

Det International Psoriasis Council forventer, at de fleste psoriasispatienter, som ikke har en kontraindikation, eller en kendt allergi mod en af vaccine komponenterne, vil blive anbefalet at tage imod en vaccination. 

4. 

De kliniske test af vaccinerne har, indtil videre, ikke inkluderet mennesker der tager immundæmpende medicin, og derfor vil effekten af vaccinerne stadig skulle fastlægges over for denne specifikke gruppe. 

5.  

Mange mennesker med psoriasis har udtrykt bekymring over bivirkningerne ved en vaccine. Der er dog ingen evidens for, at vacciner skulle påvirke psoriasis, hverken på sværhedsgraden eller antallet af udbrud. IPC anbefaler at man indsamler data, så man kan finde ud af om COVID-19 vacciner påvirker psoriasis .

6.

IPC mener, at det er vigtigt at psoriasispatienter har adgang til den nødvendige behandling. Det gælder også adgang til COVID-19 vacciner. 

Emne

Kontakt Psoriasisforeningen på telefon

+45 36 75 54 00

Støt os

40.000
Børn og unge lider af psoriasis

Vi har brug for din støtte så vi kan bryde tabuer, hjælpe de unge og stoppe udviklingen

100 200 300 400 500

Bliv medlem

Meld dig ind i dag, og få adgang til alle fordelene med det samme.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening som kæmper  for bedre vilkår og livskvalitet for mennesker med psoriasis i hud og led, og deres pårørende.