Hvordan er det at være ung med psoriasis?
Sådan helt ærligt. Helt inde under huden.
Bliv lukket ind i nogle af de tanker, udfordringer og følelser, som fylder mest, når man som ung lever med psoriasis. Til Verdens psoriasisdag sætter vi i år fokus på unge med psoriasis og alt det, du ikke ser på huden.
Det kan være belastende. Ensomt. Pisseirriterende.
Man kan
føle sig forkert. Føle sig klam. Mangle nogen at spejle sig i – og
1000 andre ting. For mange fylder psoriasis ekstrameget i
ungdomsårene. Dels fordi det er her, at mange får deres første
udbrud, men også fordi det i forvejen kan være svært at være ung.
Og selvom man måske skulle tro, at det er de fysiske symptomer,
som er værst, så er det ofte de psykiske udfordringer, som fylder
mest. Alligevel er det dem, der bliver talt mindst om. Det skal vi
gøre noget ved.
I Psoriasisforeningen ved vi nemlig fra vores medlemmer, hvor vigtigt det er for unge mennesker, at de tør tale højt om deres udfordringer. Og at de får støtte fra deres nærmeste til at gøre det.
Mød tre unge mennesker, som hver især modigt er stået frem og har lukket os helt ind – ind under huden – hvor de ærligt og uden filter deler deres tanker om, hvordan det er at være ung med psoriasis. Måske du kan genkende dig selv? Måske du får et nyt indblik i, hvordan dit barn tænker og føler? Og måske du bliver lidt klogere på, hvordan du kan være en hjælp og støtte, hvis du er pårørende til en med psoriasis?
Som teenager oplevede Benedicte, at alt gik op i, hvordan man så ud. Og selvom hun ikke selv følte, at det var det vigtigste for hende, så gjorde det hende alligevel enormt usikker. For hvad tænkte folk så ikke om hende, når de så hendes psoriasis? Hun turde ikke tale med nogen om det, for hvem ville forstå hende? Det gjorde, at hun følte sig ensom og forkert.
Det er, når Anders selv bliver opmærksom på sin psoriasis, at den får lov til at stikke til hans psyke og selvtillid. Og det kan gøre ham nedtrykt. For selvom Anders ikke har brug for, at andre skal have ondt af ham – og selv har accepteret, at psoriasis er en del af, hvem han er – så er der situationer i hans hverdag, hvor det alligevel rammer ham, at han skiller sig ud fra mængden.
Med årene har Rikke fundet ud af, hvor vigtigt det har været for hendes egen accept af sin psoriasis, at hun har kunnet søge vejledning og mere viden om hos bl.a. Psoriasisforeningen. For selvom det er belastende – og selvom det stadig klør – så oplever Rikke, at det har været en kæmpe hjælp at finde andre at spejle sig i. En hjælp, som hun godt kunne have brugt endnu mere i sine teenageår.
Som medlem af Psoriasisforeningen støtter du en forening, som arbejder for at forbedre vilkårene for de mere end 200.000, der lever med psoriasis i Danmark, heraf op mod 40.000 unge. Du støtter forskning på psoriasisområdet, får adgang til nyeste viden og del i et stærkt fællesskab.
Bliv medlem herPsoriasis er en af de mest udbredte hudsygdomme i Danmark. Alligevel oplever de fleste med psoriasis at blive mødt med misforståelse og fordomme – og spørgsmål som ”smitter det?” eller ”skyldes psoriasis ikke bare dårlig hygiejne?”. Myter som kan føre til isolation og skam.
Lad os sammen nedbryde fordommene om psoriasis og udbrede kendskabet til sygdommen, så vi kan skabe en verden med større forståelse, hvor især unge med psoriasis ikke behøver at skjule sig eller føle sig anderledes.
Psoriasis er en arvelig og kronisk, inflammatorisk sygdom, som IKKE smitter. Man kan ikke få det ved at røre ved mennesker med psoriasis eller dele ting med dem. Det er vigtigt at udrydde denne misforståelse, da det ofte fører til social isolation og mobning.
Psoriasis har intet at gøre med personlig hygiejne. Det er en kronisk sygdom, der skyldes en overaktiv immunrespons, som bl.a. får huden til at producere celler hurtigere end normalt.
Selvom psoriasis først og fremmest ses på huden, kan det påvirke hele kroppen og bl.a. ramme leddene i form af psoriasisgigt, men også skabe andre helbredsproblemer fx følgesygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Derudover kan det medføre en stor psykologisk og følelsesmæssig belastning.
Der findes ingen kur mod psoriasis, men symptomerne kan behandles og sygdommen holdes under kontrol med medicin, hudpleje og livsstilsændringer. Det er vigtigt at vide, at man sagtens kan leve et godt liv med psoriasis.
Mange unge kan føle sig flove over deres psoriasis og forsøge at skjule psoriasisudslæt. Det er vigtigt at understrege, at psoriasis ikke er noget at skamme sig over, og at det er en meget almindelig hudsygdom.
Mange kender en onkel eller bedsteforælder med ”lidt på albuerne”, men sygdommen rammer i lige så høj grad unge. Faktisk får en stor del af psoriasispatienter det første udbrud i barn- eller ungdommen.
I Psoriasisforeningen arbejder vi hver dag for at forbedre livet for de mere end 200.000 med psoriasissygdomme i Danmark – heraf mange unge. Men vi kan ikke gøre det alene. Som privat forening er vi afhængige af støtte fra privatpersoner. Og din støtte som medlem eller bidragsyder er med til at sikre, at vi kan fortsætte vores arbejde. Sammen kan vi styrke oplysningen, bryde tabuer og fremme forskning i bedre behandlinger. Hver en støtte tæller – meld dig ind i dag og vær med til at skabe en fremtid med større forståelse for og et bedre liv med psoriasis.
Den 29. oktober er siden 2004 udnævnt som officiel og international mærkedag for psoriasissygdomme. I oktober måned hvert år markerer Psoriasisforeningen således mærkedagen med en kampagne, der skal sætte psoriasis på dagsordenen, udbrede kendskabet til sygdommen og nedbryde tabuer og stigmatisering. I år sætter vi fokus på unge med psoriasis.
Psoriasisforeningens kampagne for psoriasisdagen i 2024 er blevet til med støtte fra Frimodt-Heineke Fonden, Lemvig-Müller Fonden, Harboe Fonden, Boehringer Ingelheim, Almirall Nordic, LEO Pharma, UCB Nordic og Eli Lilly. Det er dog kun Psoriasisforeningen, der har haft indflydelse på kampagnens udformning.
Ved at melde dig ind i dag, hjælper du med at fremme vigtig forskning, bryde tabuer og forbedre behandling og livskvalitet for de mere end 200.000 med psoriasis-sygdomme i Danmark, heraf mange unge. Sammen kan vi skabe bedre vilkår for dem og deres familier. Bliv en del af indsatsen for en fremtid, hvor ingen skal stå alene med psoriasis.